МАДУРО ОБЈАВИО МОБИЛИЗАЦИЈУ: Трамп спрема напад на Венецуелу

MADURO OBJAVIO MOBILIZACIJU: Tramp sprema napad na Venecuelu

6 aprila 2020

PREDSEDNIK Venecuele Nikolas Maduro najavio je mobilizaciju nacionalne artiljerije. Da bi poručio SAD: nećete nas uhvatiti na spavanju, znamo šta smerate…

Prethodno je Donald Trump objavio je pokreće vojnu kampanju protiv narko kartela u Južnoj Americi. Njegova operacija uključuje prebacivanje vojne opreme u region.Maduro je uveren da je cilj te operacije – državni udar u Venecueli sa njegovim svrgavanjem.

U Karakasu očekuju da će se Venecuela i njena vlast prvo naći na udaru oružanih grupa koje finansiraju SAD i Kolumbija. Sa zadatkom da izvođenjem oružanih napada sa teritorije Kolumbije (možda i Brazila)stvore preduslove za državni prevrat u Karakasu.

Radi toga je američka Južna komanda ispred obala Vanecuele rasporedila ratvne brodove, ali se pretpostavlja da oni u prvo vreme neće izvoditi aktivna ratna dejstva.

Maduro je nastupio pred svojim pristalicama u glavnom gradu zemlje i precizirao:

„Počinjemmo mobilizaciju u funkciji pripremu za borbu za mir u Venecueli. Naša operacija zvaće se „Bolivarski štit“.

Ocenio je da se u Zapadnoj hemisferi situacija osetno pogoršala i da je za to krivac Donald Tramp koji u tobožnju borbu protiv narko-trgovine u regionu prema obalama Venecuele šalje šalje „dodatne razarače, mornare idruge ratne brodove, avione i helikoptere i brodove“.

Američki ministar odbrane Mark Esper izjavio je da će operacija navodno biti usmerena samo protiv korumpiranih pojedinaca iz venecuelanske vlade“.

Prošle nedelje su američki zvaničnici optužili Madura i 14 njegovih saradnika za trgovinu drogom. Vašington bi da ih zarpbi i pošalje na doživotnu robiju.

Vašington je objavio da će on ko SAD pomogne da uhvati madura dobiti 15 miliona dolara nagrade.

Aamerički generalni tužilac Vilijam Bar izjavio je da Vašington madura ne smatra predsednikom Venecuele i uporedio ga sa bivšim vođom Paname Manuelom Norijegom, kojeg su Amerikanci svrgnuli 1989. uz pomoć vojne invazije.

Nakon sličnih prethodnih optužbi da kontroliše trgovinu droge.

Odbacujući američke optužbe, Maduro je rekao da je njegova zemlja tokom poslednjih 15 godina bila najuspešnija u celom regionu u borbi protiv narkotikaVenecuelanski ministar spoljnih poslova Horhe Areasa nazvao je optužbe SAD protiv rukovodstva svoje zemlje „novim oblikom državnog udara“.

Američki državni sekretar Majk Pompeo predložio je Maduru da prepusti vlast privremenoj vladi u zamenu za ublažavanje sankcija i humanitarnu pomoć.

Eksperti procenjuju da se Tramp preraćunao da će uoči novembarskih izbora imati mali pobedonosni rat protiv Venecuele.

Džordž Buš je u rat uložio milijarde dolara u rat protiv gerile koja kontroliše drogu latinske Amerike i da je doživeo neuspeh. Do Trampa su već stigla i upozorenja da na Venecueli može izgubiti izbore.

Zato je verovatno Pompeo naknadno poručio Maduru da na prevrnjmnjnim predsedničkim izborima – ako on na njih ne izađe – neće učestvovati ni Huan Guaido.

KOMENTARI2 komentara

  1. Tex Wiler says:

    Eto, umesto da se svi zajedno izbore sa koronom, oni otvaraju svoje odložene fascikle ratova sa celim svetom. Amerika je to, odnosno sile zla koje njome rukovode i daju joj vlast da čine šta hoće (ili moraju). Tu ima nafte za sav svet, ne treba zagađivati svet, ali započet posao mora da se nakako dovrši.

  2. Gagi says:

    Da budemo precizni, onaj ko je finansirao pronalazak i otkrivanje amerike nikada nije prestao da vlada tom drzavom.Uvek se amerikom vladalo iz Europe, svi njeni predsednici su poreklom evropljani osim Obame.Danas se ta drzava okrivljuje za sva zla ovog sveta,nije bas tako,stvarnost je fingirana i zamaskirana.Samo jedan primer, koji europski narod je od nastanka te drzave uspostavio "podzemnu tvrdu moc" i na mafijaski nacin uzimao svoj deo kolaca od stvorene drzave.Svasta tu ispadne kada se cita i analizira, dobar primer nam je takodje film "Kum",tu je lepo prikazano kome se mafijasi obracaju i sa kim saradjuju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *