МАДУРО ОДБИО УЛТИМАТУМ! Европа љута, ПЕТ ЗЕМАЉА ПРИЗНАЛО ГВАИДА

MADURO ODBIO ULTIMATUM! Evropa ljuta, PET ZEMALJA PRIZNALO GVAIDA

4 februara 2019

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro odbio je ultimatum EU. Pet evropskih zemalja priznalo Huana Gvaida za predsednika.

Maduro je obavestio EU da je ultimatum odbijen i da predsednički izbori u Venecueli neće biti održani. Tvrdi da su nedavni izbori bili legitimni.

U međuvremenu, pet zemalja – Španija, Francuska, Velika Britanija, Austrija i Švedska, priznale su venecuelanskog opozicionog lidera Huana Gvaida sa “prelaznog“ predsednika.“Priznajem predsednika Skupštine Venecuele, gospodina Gvaida, kao predsednika Venecuele“, saopštio je premijer Španije Pedro Sančes.

Istovremeno, i britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant na Tviteru je objavio svoju podršku opozicionom lideru.

“Nikolas Maduro nije pozvao na predsedničke izbore, a rok koji smo mu dali je osam dana. Velika Britanija uz svoje evropske saveznike sada priznaje Gvaida za privremenog predednika dok kredibilni izbori ne budu održani. Nadamo se da će nas ovo dovesti do kraja humanitarne krize“, naveo je Hant.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc takođe se oglasio na Tviteru.

“Režim Nikolasa Madura dosad je odbio da prihvati slobodne i poštene predsedničke izbore. Zbog toga, od sada, smatramo Huana Gvaida za legitimnog privremenog predsednika“, naveo je Kurc.

Maduro, niti njegova vlada, još nisu komentarisali ovu odluku pet evropskih zemalja.

Sputnjik je ranije preneo da je Italija stavila veto na saopštenje Evropske unije, te i ona priznala Gvaida za privremenog predsednika.

“Prema informacijama koje imam, Italija je na sastanku šefova diplomatije u Bukureštu, stavila veto na saopštenje EU u kom se navodi da će Unija priznati Gvaida za predsednika ukoliko se ne organizuju novi predsednički izbori“, naveo je izvor za Sputnjik.

Rim nije još zvanično potvrdio informaciju.

Evropske zemlje, među kojima su Nemačka, Francuska, Španija i Britanija, postavile su vladi predsednika Venecuele Nikolasa Madura osmodnevni ultimatum da raspiše nove predsedničke izbore, saopštivši da će u suprotnom, kao i SAD i druge zemlje, priznati Gvaida za predsednika.

KOMENTARI8 komentara

 1. Velika Metla says:

  “Priznajem predsednika Skupštine Venecuele, gospodina Gvaida, kao predsednika Venecuele“, saopštio je premijer Španije Pedro Sančes. Ti PEEdro nisi izabran od španskog naroda,nego te naci-amerika iza zatvorenih vrata,gnjido smrdljiva,postavila tu gde si sada! Prema tome NEMAŠ PRAVO GLASA NI PO KOJOJ OSNOVI!

 2. Miraš says:

  Nemačka voli svinjetinu i prasetnu i tako ... upravo je priznala Huana gologuzana za v.d. predsednika Venecuele. Sem što je grubo mešanje u unutrašnje stvari druge zemlje ovim Nemačka podstiče najgori scenario krvavog i ubilačkog gradjanskog rata u Venecueli. Nemačka se isticala i u brzom priznavanju seceseionističkih republika bivše Jugoslavije što je doprinosilo međusobnim sukobima i krvavom raspadu zemlje.

  • Velika Metla says:

   Miraš,dok im arapi,somalijci,pakistanci,crnci zaskaču supruge,kćerke,sestre,majke po Nemačkoj švabe se brinu za Venecuelu! Tobože se "brinu"! Nadaju se kolaču od nafte,koju pokušava da opljačka nacistička amerika!

 3. deda mraz says:

  Kako spaniju nije sramota,krivicno goni premijera katalonije a ovoga drkadjiju priznaju za predsednika i to se covek sam proglasio i onda se svi pitaju zasto je PUTIN i Rusija sve popularniji, pa to je i svakom debilu vise jasno.

  • Velika Metla says:

   deda,i ti si našao u evropskog latina da tražiš osećaj za sramotu??? Au......!

  • Miraš says:

   Današnji španci koliko mogu da vole bolivare, a država se zove Bolivarska Republika Venecuela?! Simon Bolivar bio je borac za nezavisnost Venecuele, Kolumbije, Ekvadora, Perua, Bolivije, itd. od španske prevlasti te u tim državama smatra se herojem ali i u ostalim državama Latinske Amerike. Reč je o borbama za nezavisnost na početku 19 veka, te dva veka kasnije na početku 21 veka sumnjivo je da bi španci podržavali sada ugroženu nezavisnost tih latinoameričkih zemalja. Interesantno je da Simon Bolivar po svom poreklu bio je baskijac, a Baskija u Španiji povremeno pokazuju što i Katalonija.

 4. Kulak says:

  Eno rvacka priznala prkana Guaida.Čeka se i MILO!

  • Miraš says:

   Makedonija je bila brža, već je priznala v.d. Guaida. Do juče su se ponosili Aleksandrom Makedonskim, a sad gledaj kako bez imalo dostojanstva gologuzani su priznali gologuzana. Kao ljute se što se sad zovu Severna Makedonija, a i oni se veoma grubo mešaju drugima u unutrašnja pitanja. Sad im više odgovara ime Severna Kolumbija. Slovenija se priprema, Cerar je već predložio da priznaju Guaida. Očigledno da neMilo ima ozbiljnih problema, čim kasni u trci ko će biti vodeći Juda u regionu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *