МАДУРО ОТКРИО: У Венецуели је могућ грађански рат!

MADURO OTKRIO: U Venecueli je moguć građanski rat!

3 februara 2019

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro izjavio je danas da postoji mogućnost izbijanja građanskog rata u toj južnoameričkoj zemlji.

„Niko ne može da zna šta može da se desi. Sve zavisi od stepena ludila i agresivnosti američkih imperijalista sa severa i njihovih zapadnih saveznika“, rekao je Maduro za lokalne medije.Večeras ističe rok koji su članice EU dale Maduru da raspiše nove predsedničke izbore, jer će u suprotnom priznati lidera opozicije Huana Gvaida za vršioca dužnosti predsednika.

Austrija je danas postala osma članica EU, uz Nemačku, Francusku, Britaniju, Španiju, Portugaliju, Holandiju i Belgiju koja je zapretila priznanjem Gvaida ukoliko Maduro ne raspiše izbore.

Maduro je odbacio ultimatum kao „drskost“ i na jučerašnjem mitingu poručio svojim pristalicama da je istinski predsednik Venecuele.

On je tokom proteklog meseca položio zakletvu za drugi, šestogodišnji predsednički mandat.

(SRNA)

KOMENTARI6 komentara

 1. Slobodanka says:

  Huan Guiado je postao Predsednik Parlamenta Venecuele 05. januara ove godine i očigledno je da ima močnu inostranu podršku. Poslednji parlamentarni izbori u Venecueli su održani 6. decembra 2015. godine. Na tim izborima većinu u parlamentu 109 mandata osvojile su opozicione stranke povezane u Demokratsku uniju okruglog stola, dok 55 mandata osvojio je Veliki patriotski blok (Ujedinjena socijalistička partija Venecuele. Počev od 2016 godine ovakav sastav parlamenta bavi se svrgavanjem Predsednika Venecuele Nikolasa Madura koji je iz redova protivničkog bloka iz Ujedinjene socijalističke partije Venecuele. Huan Guaido postao je predsednik Skupštine Venecuela tek 05.01.2019. godine, dakle ove godine i već prvog dana njegovog predsednikovanja Narodnom Skupštinom Venecuele od strane te skupštine proglašen je nelegitimnim drugi mandat predsednika države Nikolasa Madura. Tada su pozvali i vojsku Venecuele da podrži napore u "obnovi demokratije". ... Dan pre toga Šefovi diplomatija 12 južnoameričkih država i Kanade u Limi (Peru) objavili su da ne priznaju Madura za predsednika Venecuele ako on pokuša da položi zakletvu koja je predviđena za 11.01.2019. godine. Tada su od Nikolasa Madura tražili da vlast preda Nacionalnoj skupštini. Medjutim Predsednika države Venecuele bira NAROD Venecuele, a ne šefovi diplomatije stranih država i ne SB UN. Predsednika države Venecuele ne bira ni parlament Venecuele, nego NAROD.

  • Portopranco says:

   Ova gaće para! Zagreb upravo priznao samozvanog Guaida za predsjednika Venezuele.Javlja se i da je krstičević zapretio Maduru avionskim bombardovanjem!

   • Slobodanka says:

    Oho, iz praćke će dobaciti od Zagreba do Karakasa.

 2. Slobodanka says:

  Na vanrednim predsedničkim izborima 20.maja 2018 godine Nikolas Maduro je pobedio sa 67,8% glasova. Nakon objave rezultata tih predsedničkih izbora krenuli su protesti većine zapadnih zemalja i država Južne Amerike. Četrnaest zemalja uključujući Argentinu, Brazil, Kanadu, povukle su svoje ambasade iz Karakasa u znak protesta protiv takvih izbornih rezultata za predsednika države Venecuele. Iz istog razloga SAD su nametnule Venecueli dodatne ekonomske sankcije. Ranije 2014-2015 godine zbog niskih cena nafte na svetskom tržištu, na čije formiranje SAD ima jak uticaj, ekonomski položaj Venecuele se oštro pogoršao.

 3. Miraš says:

  Gradjanski rat u Venecueli? - Eliot Abrams, kog su SAD već imenovale za specijalnog izaslanika SAD u Venecueli, imao je ključnu ulogu u onom kratkom prevratu 2002 godine protiv Uga Čaveza koji je počeo sa demonstracijama u Venecueli koje su prerasle u žestoke sukobe i npr. poznat je po pružanju podrške nikaragvanskim pobunjenicima (kontrašima). Direktno je umešan u čitav niz krupnijih prljavih poslova i državnih prevrata koje su američke vlasti organizovale širom sveta. Potreban je i novac za vodjenje gradjanskog rata, a najgore je što on u Venecueli može biti finansiran novcem Venecuele, onim novcem koji su blokirale SAD i koji su stavili na raspolaganje Huanu Guaidu, navodno za humanitarne svrhe. Ko će u takvim namerama obuzdati SAD, zatim Kolumbiju i Brazil, i ostale?

 4. Miraš says:

  Za vodjenje gradjanskog rata potrebna je i tajnost, potpune vesti i informacije stižu kasnije pa npr. utvrdjivanje istine o tome demantuju da su komunistička propaganda kao što se desilo u Salvadoru... Ali sada u vezi Venecuele nema te tajnosti, mnogo toga se može predvideti unapred i brzo otkriti. Pokušaj uvodjenja gradjanskog rata spolja u Venecuelu mogao bi biti veoma brzo obelodanjen.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *