МАДУРО ПОВУКАО НЕОЧЕКИВАНИ ПОТЕЗ!

MADURO POVUKAO NEOČEKIVANI POTEZ!

2 februara 2019

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro predložio je danas održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, u pokušaju da otkloni pretnju koju po njega predstavlja predsednik Nacionalne skupštine i američki uzurpator Huan Gvaido, koji se proglasio za šefa države.

Maduro je, u obraćanju okupljenim priostalicama, rekao da će Ustavotvorna skupština, nad kojom vlada ima kontrolu, raspravljati o njegovom predlogu o raspisivanju prevremenih izbora za Nacionalnu skupštinu, koju kontroliše opozicija, a koju je osudio kao „buržujsku“, prenosi Rojters.Parlamentarni izbori u Venecueli su, inače, bili predviđeni za 2020. godinu. U Karakasu se danas istovremeno održavaju skupovi i Madurovih i Gvaidovih pristalica.

Desetine hiljada Gvaidovih pristalica izašlo je na ulice istočnog dela Karakasa tražeći da se Maduro povuče sa vlasti.

Istovremeno, pristalice Madurove socijalističke vlade preplavile su danas ulice u drugom delu venecuelanske prestonice u znak obeležavanja 20 godina otkako je Madurov prethodnik Ugo Čaves pokrenuo Bolivarsku revoluciju.

Legitimno izabrani predsednik Nikolas Maduro ima podršku Rusije, Kine, Turske, Nikaragde, Kube, Bolivije, Meksika, kao i velikog broja zemalja sveta koje poštuju međunarodno pravo i vode se politikom nemešanja u unutrašnja pitanja nezavisnih i suverenih zemalja.

Dok na drugoj strani SAD i njeni saveznici koji su već pokazali da im mešanja u unutrašnja pitanja suverenih zemalja nisu strana, kao da im je i savršeno normalno da se trude da po svaku cenu ne birajući sredstva sruše legitimno izabrane predstavnike zemalja koji im nisu po volji i koji misle svojom glavom. Ono što je SAD i njenim „satelitima“ zasmetalo je to što je Venecuela zemlja sa najvećim potvrđenim rezervama nafte na svetu, prema podacima Američke agencije i zemlja koja ne želi da dozvoli da američke kompanije ekspoloatišu njihova prirodna bogatstva.

KOMENTARI7 komentara

 1. Vesko says:

  Maduro je samo pre par meseci dobio 68% glasova na izborima za predsjednika! Tako da su zapadne imperijalisticko-kolonijalisticke-genocidne klike svjesne da on ima veliku podrsku u narodu i da ga oni jedino mogu oboriti drzavnim udarom uz pomoc veleizdajnika. Samoproglaseni Kralj Venecuele mora da ogovora za ono sto je uradio. Ugrozio je zivote gradana i nacionalnu bezbjednost, saraduje sa otvorenim neprijateljima drzave koji ilegalnim metodama pokusavaju da ugroze drzavu...i za to mora da odgovara. MORA. Ince ce zapadne hijene da pregaze Madura i Venecuelu. Zakoni su njegovo najjace oruzje. Zakoni.

 2. Gardista says:

  Greska, kobna greska.

  • Miraš says:

   Parlamentarni izbori su šansa da Huan Gvajdo ne bude više predsednik nacionalnog parlamenta. Dobar je ovaj potez, a šteta je što te parlamentarne izbore nisu ranije napravili.

 3. Miraš says:

  Iz toga da SAD direktno i prostački odredjuje i proglašava ko će biti v.d. predsednik u drugoj zemlji Venecueli, vidi se VELIKA ŽURBA SAD. Zašto? Najverovatnije zato što im ubrzano pada ugled (povlače se iz Sirije i iz Avganistana) i moć (vojna, politička i ekonomska). SAD nema više vremena ni da im obojena revolucija donese očekivani rezultat, nema više vremena ni za duge pripreme prevrata, a posebno nema vremena za duge vojne operacije poput onih koje su vodili u Jugoslaviji, Iraku, Avganistanu, Siriji, itd. Ove godine vodiće opet trgovinski rat protiv Kine i jasno je unapred da će u tome SAD sigurno imati neke ekonomske gubitke, a kontrola što više nafte u svetu hitno im je potrebna da bi sačuvali petrodolar. Koliko god da je velika kriza u Venecueli interesantnije je snimiti na drugoj strani složeniju državu-imperiju SAD.

 4. Miraš says:

  Ovo je dobar potez u pravom smeru, mada je pomalo zakasneo. Austrija i Grčka potvrdile su danas da neće priznati Huana Guaido za v.d. predsednika Venecuele. Britanski savez sindikata pozvao je na protestni skup povodom oduzimanja zlata Venecuele od strane Banke Engleske, a pored toga Madura je podržao i Džeremi Korbin što je izazvalo histeriju u britanskim medijima da je Korbin komunista. ... Zašto u svetu ipak neće Huana Gvajdo? Pronadjite korz internet ovaj tekst na ruskom; "Kto takoй Huan Guaйdo" (Ko je Huan Gvajdo). Tekst je duži i ima više fotografija, a pronađite samo fotografiju potpisanu sa "Эto ta zadnica, kotoruю Tramp hočet ustanovitь v Venesuэle?" Prevedeno: Je li to ta zadnjica koju Tramp hoće da ustoliči u Venecueli? Fotografija je napravljena ranije u vreme Gvajdovih protesta protiv Uga Čaveza. Svako ko bi ga priznao za predsednika napravio bi od sebe budalu, bez imalo dostojanstva.

  • Velika Metla says:

   Miraš,pa UPRAVO takvi bez dostojanstva najviše odgovaraju naci-americi! Oni nikada s normalnim i poštenim ljudima ne mogu sarađivati! Ološ s ološima,to je naci-američki MOTO!

 5. Budi Bog s nama says:

  Bravo Maduro, živela socijalistička partija, ti brineš o 70% ljudi i hraniš ih, to je čar socijalizma, o nama brinu samo inspektori i poreznici, a nismo čak ni mlada demokratija, školstvo nam otišlo do đavola, što znači nemamo budućnosti, medicinari u obećanu zemlju, ekonomija se svela na minimalan izvoz čelika - 1,5% u čitavom evrposkom udelu da nam još i sankcije ne bi udarili ne smemo više, ovde i da krene nešto na bolje odmah će da nas zgaze jer i taj 1% je mnogo u odnosu na njihovih 99%. Takva je situacija u svetu, čak se i američki san ruši zbog poplava, vulkana i uragana, a u našoj zemlji? E tu cveta "Smrdljiva Bajka."

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *