Мадуро прогласио победу: Хаос на улицама Венецуеле, 10 мртвих

Maduro proglasio pobedu: Haos na ulicama Venecuele, 10 mrtvih

1 avgusta 2017

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro proglasio je pobedu na izborima za Ustavotvornu skupštinu.

„Imamo Ustavotvornu skupštinu „, rekao je Maduro obraćajući se na stotinama pristalica u Karakasu, nakon što je izborna komisija saopštila da je izlaznost građana iznosila 41,5 procenata, preneo je AFP.

Opozicija, međutim, navodi da je izlaznost bila oko 12 odsto, dodajući da je vlast spremna da saopštio da je na izborima glasalo 8,5 miliona birača.

„To je najveća pobeda, koju je revolucija ostvarila u svojoj 18-godišnjoj istoriji“,  rekao je Maduro.

Tokom glasanja demonstranti su se sukobljavali sa bezbednosnim snagama, dok je veliki broj Venecuelanaca bojkotovao glasanje za Ustavotvornu skupštinu za koju je levičarski predsednik Maduro obećao da će početi „novu eru borbe“ u zemlji pogođenoj krizom.

Prema navodima vlasti, tokom sukoba život je izgubilo 10 osoba, zbog čega je jučerašnji dan bio najsmrtonosniji od kada su u aprilu počeli protesti u zemlji, preneo je Rojters.

Maduro, koji je među mnogim Venecuelancima nepopularan zbog ekonomskog kolapsa tokom četiri godine koliko je proveo na vlasti, insistirao je na jučerašnjem glasanju kako bi se oformila skupština koja bi imala široka ovlašćenja, uprkos pretnji američkim sankcijama i višemesečnim protestima opozicije.

Kritičari upozoravaju da bi ta skupština omogućila Maduru da raspusti Kongres kojim upravlja opozicija, da odloži buduće izbore i izmeni izborna pravila kako bi sprečio da socijalisti budu sklonjeni s vlasti u ovoj nekada prosperitetnoj zemlji članici OPEK-a, navodi Rojters.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *