МАДУРО РАЗОТКРИО ПАКЛЕНИ ПЛАН: Америка спрема напад на Венецуелу уз помоћ плаћеника! ЕВО КО СУ ОНИ

MADURO RAZOTKRIO PAKLENI PLAN: Amerika sprema napad na Venecuelu uz pomoć plaćenika! EVO KO SU ONI

19 decembra 2018

PREDSEDNIK Venecuele  Nikolas Maduro izjavio da je njegova zemlja – iz pouzdanih obaveštajnih izvora – došla do saznanja da savetnik za nacionalnu bezbednost Vlade Sjedinjenih Američkih Država Džon Bolton vodi operacije za preduzimanje niza akcija terorističke prirode koje uključuju atentat na njega, rušenje legitimne vlade u Karakasu i postavljanje privremene hunte.

Nazvao je to delom zavere za direktnu stranu intervenciju u Venecueli. Madurova vlada je otkrila svetskoj javnosti nove podrobnosti te zavere.Fakti prenose najvažnije delove taog saopštenja Vlade Venecuele:

„Plan se zasniva na učešću i saučesništvu Vlade Kolumbije i njenog predsednika Ivana Dukea. Venecuela je saznala iz različitih izvora da na području opštine Tona u oblasti Norte de Santander, u Republici Kolumbiji, trenutno postoji grupa od 734 plaćenika kolumbijske i venecuelanske nacionalnosti koje obučavaju paravojne formacije.

Pomenuta grupa ima za cilj da iscenira lažni incident na granici između Venecuele i Kolumbije i simulira napad Bolivarskih nacionalnih oružanih snaga na kolumbijske vojne jedinice. Taj iscenirani sukob bi doveo do krizne situacije i eskalacije sukoba između dve nacije, što bi poslužilo kao odličan izgovor i opravdanje za intervencionističke planove Vašingtona koje predvodi gospodin Džon Bolton.

Venecuela je saznala i da se u američkoj vojnoj bazi Tolemaida, smeštenoj u kolumbijskoj opštini Kundinamarka svega 112 kilometara od Bogote, kao i vazdušnoj vojnoj bazi Eglin, koja se nalazi jugozapadno od Valparaisa u okrugu Okalusa na Floridi, odvajaju aktivnosti planiranja, pripreme i obuke za vojne i paravojne akcije u Venecueli.

Brojni obaveštajni izvori su potvrdili navedene nformacije: u pomenutim vojnim bazama grupe specijalnih snaga se trenutno obučavaju za snažnu agresiju na vazdušne i druge vojne baze Venecuele. Njihov cilj je sletanje, zauzimanje i neutralisanje vazdušne baze Libertador de Palo Negro, koja je udaljena 120 km od Karakasa, pomorske baze Puerto Kabeljo u Saveznoj državi Aragua i vazdušne baze Barselona u Saveznoj državi Ansoategi, u istočnoj Venecueli.

Predsednik Venecuele zahteva od Vlade Kolumbije i Kongresa Sjedinjenih Država da ispitaju ove tvrdnje.

„Ako kolumbijska vlada postupa sa dobrim namerama, istražiće ovaj slučaj i uhvatiće plaćenike koji se obučavaju u gore navedenoj kolumbijskoj opštini za manje od sat vremena“, rekao je predsednik Maduro.

Osim toga, „…da u Sjedinjenim Američkim Državama ima pravde, Kongres bi sve podrobno ispitao, a isto bi učinili i severnoamerički mediji. Oni imaju metode, izvore i mogućnosti da sve ovo provere. Ne govorim ovo tek tako, i neću čekati da progovorim tek kad se nešto ozbiljno dogodi“, dodao je Maduro.

Džon Bolton je Kolumbiju pretvorio u svoju bazu operacija protiv Venecuele. Kolumbija se priprema da učestvuje u agresiji na Venecuelu, te stoga odbija da održi minimalnu i razumnu diplomatsku komunikaciju.

Isto tako, Vlada Venecuele osuđuje uključenost Federativne Republike Brazila u plan savetnika za nacionalnu bezbednost SAD za nasilnu vojnu operaciju u Venecueli.

Venecuela upozorava međunarodnu zajednicu i najoštrije odbacuje opasne izjave novoizabranog potpredsednika Brazila, generala Hamiltona Mouraa, koji je najavio predstojeće nasilne događaje u Venecueli. Venecuela takođe odbacuje militarističku i agresivnu retoriku osoba koje su direktno povezane sa vladom Žaira Bolsonara.

Predsednik Bolivarske Republike Venecuele se nada da vojne snage Kolumbije i Brazila neće dozvoliti da budu uvučene u bratoubilački sukob i da neće ponuditi svoju pomoć za ostvarenje američkih planova za agresiju na venecuelanski narod.

Predsednik Venecuele ističe da su, zbog pritiska Džona Boltona, tajna finansiranja američke vlade porasla sa 40 na 120 miliona dolara. Ova sredstva su namenjena tajnim operacijama u Venecueli i podmićivanju vojnih zvaničnika da učestvuju u puču i drugim protivustavnim akcijama. Za pomenute plaćeničke aktivnosti Vlada SAD koristi bivšeg pripadnika venecuelanskih oružanih snaga Osvalda Valentina Garsiju Paloma, koji je tražen zbog zločina izdaje.

Venecuela odbacuje ovaj novi pokušaj agresije protiv demokratske stabilnosti, mira i prava venecuelanskog naroda na samoopredeljenje.

Ova politika „promene režima“ koja je započela pre 20 godina i koju su intenzivirali Barak Obama i Donald Trump, ponovo će doživeti neuspeh. Međutim, uzevši u obzir ozbiljnost ovih informacija i opasnost koju agresija na Venecuelu predstavlja za naš narod, naše društvo i mir u regionu, predsednik Maduro smatra da je potrebno da međunarodna zajednica bude svesna ovih činjenica i upozorava da su pomenuti planovi na putu realizacije.

Uprkos ovoj agresiji Trampove administracije, Venecuela ponovo potvrđuje spremnost na otvoren i iskren dijalog sa predsednikom Sjedinjenih Američkih Država, u cilju pronalaženja rešenja za odnose između dveju nacija i postizanja međusobnog razumevanja i mirnog suživota.

Venecuela će prevazići ovu novu zaveru. „Mi govorimo da upozorimo našu zemlju i ceo svet i poručimo da je Venecuela spremna. Venecuelanska demokratija neće ustuknuti. Mi, Venecuelanci, nećemo kleknuti, nećemo se predati, mi ćemo se boriti i osigurati Venecueli mir i demokratiju“, potvrdio je predsednik Maduro.

Prošlo je doba kolonijalizma. Venecuela se neće saginjati pred onima koji žele da nametnu neokolonijalizam. Mi živimo u epohi nezavisnosti, demokratije i slobode. „Nećemo kleknuti. Nećemo se predati ni danas, ni nikad. Američki imperijalizam i Bela kuća moraju to da znaju!“, rekao je Maduro.

(Fakti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *