МАДУРО САОПШТИО: Спреман сам за дијалог са Трампом!

MADURO SAOPŠTIO: Spreman sam za dijalog sa Trampom!

19 januara 2020

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro je, nakon skoro godinu dana, dao svoj prvi intervju za američke medije.

Maduro je u intervjuu za „Vašington post“ objasnio neuspeh politike američkog predsednika Donalda Trampa prema Karakasu i da je spreman na dijalog sa Vašingtonom.„Smatram da je (američki državni sekretar) Majk Pompeo doživeo neuspeh u Venecueli i da je odgovoran za neuspeh Donalda Trampa u njegovoj politici prema našoj zemlji. Mislim da je Tramp imao odvratne savetnike za Venecuelu. (Bivši savetnik za bezbednost) Džon Bolton, Majk Pompeo i (specijalni predstavnik SAD za Venecuelu) Eliot Abrams doveli su da do pogrešne predstave“, rekao je Maduro za „Vašington post“.

Venecuelanski lider takođe je izrazio spremnost za direktan dijalog sa Trampom.

„Ako između vlada postoji poštovanje, bez obzira koliko su velike Sjedinjene Američke Države i ako postoji dijalog, razmena istinitih informacija, budite uvereni da možemo da stvorimo novu vrstu odnosa“, uverio je predsednik Venecuele.

On je dodao da je spreman da razgovara sa liderom opozicije Huanom Gvaidom, ali je naglasio da neće udovoljiti njegovom zahtevu da napusti mesto predsednika.

U Venecueli su u januaru prošle godine počeli protesti protiv predsednika Nikolasa Madura ubrzo nakon što je položio zakletvu. Lider opozicije Huan Gvaido proglasio se za privremenog predsednika na osnovu činjenice da je u trenutku „državnog prevrata“ bio predsednik parlamenta.

Neke evropske zemlje i Sjedinjene Američke Države priznale su Gvaida za predsednika. Maduro je, sa svoje strane, Gvaida nazvao „američkom marionetom“.

Rusija, Kina, Kuba, Bolivija, Turska i brojne druge zemlje podržale su Madura kao jedinog legitimnog predsednika Venecuele. Moskva je Gvaidov „predsednički status“ nazvala nepostojećim.

Gvaido je kasnije priznao da je prevrat bio neuspešan. On je 5. januara smenjen sa mesta predsednika Nacionalne skupštine Venecuele. Na njegovo mesto došao je provladin poslanik Luis Para. Niz zapadnih zemalja nije priznalo ovu odluku.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zoran says:

    Sta ce ti Tramp, Rusi te cuvaju. Radi sa njima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *