МАДУРО ШОКИРАО: Ухапсили смо двојицу припадника Трамповог обезбеђења!

MADURO ŠOKIRAO: Uhapsili smo dvojicu pripadnika Trampovog obezbeđenja!

5 maja 2020

Među uhapšenim učesnicima oružanog morskog upada u Venecuelu je i dvoje američkih građana, pripadnika ličnog obezbeđenja američkog predsednika Donalda Trampa, izjavio je venecuelanski predsednik Nikolas Maduro.

„Jedan od uhapšenih je na prvom saslušanju izjavio da su se u grupi nalazila dva američka građanina, pripadnika ličnog obezbeđenja američkog predsednika Donalda Trampa”, izjavio je Maduro tokom govora emitovanog na njegovom Tviter nalogu.Maduro smatra da je moguće da postoji veza između nedavnog napada i izjave američkog državnog sekretara Majka Pompea o obnavljanju rada američke amabasade u Venecueli.

„Pre nekoliko dana Majk Pompeo dao je izjavu..Rekao je kako je dao nalog da se ubrzaju pripreme za otvaranje ambasade SAD u Karakasu i da će Amerikanci brzo biti u Venecueli. Nakon ovih njegovih reči, znao sam o čemu se radi. On se kladio na ovaj napad i verovao je da će njime završiti s revolucijom, s našim ustavnim poretkom i sa mnom… Ali, bog nas čuva”, naglasio je Maduro.

​Prema Madurovim rečima, trenutno se sva uhapšena lica, uključujući dvoje građana Sjedinjenih Američkih Država, nalaze u mornaričkoj baz Gvaira na severu zemlje, gde je i bila pokušana invazija s mora.

U televizijskoj emisiji bila su pokazana i dokumenta i fotografije zaplenjenih sredstava za komunikaciju, uređaji za noćno osmatranje, oružje i kamuflaža.

Podsetimo, u nedelju je ministar inostranih poslova Venecuele Nestor Reverol izjavio da je pred zoru grupa naoružanih ljudi pokušala da izvrši invaziju u Venecuelu preko lučkog grada Gvaira, do kojeg je došla čamcima-gliserima. Maduro je izjavio da je cilj ove invazije bilo njegovo ubistvo.

Prema rečima predsednika Nacionalne ustavne skupštine Venecuele Diosdada Kabelja, tom prilikom poginulo je osam napadača, a još dvoje je uhapšeno. Pritom, kako se ispostavilo, jedan od uhapšenih je agent američke uprave za borbu protiv narkotika.

Venecuelansko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je za vreme operacije zaplenjeno oružje, a da se deo tog oružja koristio za vreme pokušaja državnog prevrata 30. aprila 2019. godine.

Stejt department, kao i Ministarstvo inostranih poslova Kolumbije negirali su optužbe venecuelanskih vlasti da je pokušana invazija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *