MADURO: Svi znaju da Amerika finansira proteste zato što želi našu naftu

MADURO: Svi znaju da Amerika finansira proteste zato što želi našu naftu

9 aprila 2014

VENEZUELA-MADURO-SWEARING-INPredsednik Venecuele Nikolas Maduro tvrdi da su protesti u toj zemlji znak da Sjedinjene Američke Države žele venecuelansku naftu.

U ekskluzivnom intervjuu za londonski „Gardijan“, Maduro tvrdi da administracija predsednika SAD Baraka Obame podstiče nerede s ciljem da provocira državni udar po ukrajinskom scenariju.

On je optužio SAD da koriste svakodnevne ulične proteste u Venecueli da pokušaju da izvedu državni udar po ukrajinskom scenariju i da „stave svoje ruke na venecuelansku naftu“.

Maduro koji je izabran za predsednika prošle godine, nakon smrti Uga Čavesa, rekao je da ulični protesti, za koje je rekao da su „revolt bogatih“ – neće uspeti. Kao razlog za to, on je naveo da je revolucija u toj zemlji uhvatila dublje korene nego što ih je imala 2002. godine kada je pokušan džavni udar protiv Čavesa. On je dodao da su taj udar podržavale SAD.

Venecuela za koju se procenjuje da ima najveće svetske rezerve nafte, od februara se suočava sa žestokim uličnim protestima.

Tokom antivladinih protesta u poslednja dva meseca poginulo je 39 osoba.

Od početka februara, studenti u Venecueli uz podršku opozicije održavali su gotovo svakodnevne demonstracije protiv predsednika, zbog rastuće stope kriminala, visoke inflacije i nestašice osnovnih sredstava za život.

„Oni nastoje da prodaju svetu ideju da su protesti neka vrsta „arapskog proleća“ „, rekao je Maduro i dodao „mi smo u Venecueli već imali naše proleće – našu revoluciju koja je otvorila vrata za 21. vek“.

Kako navodi „Gardijan“, SAD su opovrgle da učestvuju u dešavanjima u Venecueli i kažu da vlada koristi opasnost od državnog udara kao opravdanje za njeno razračunavanje sa opozicijom. Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč i katolička crkva u Venecueli su takođe osudili način kako se vlada obračunava sa demonstrantima, dok je Amnesti internešenel saopštio da ljudska prava u toj državi krše i pozicija i opozicija.

Maduro tvrdi da se Venecuela suočila sa vrstom „nekonvencionalog rata koji su usavršile SAD u proteklih nekoliko decenija“, kao što je to bila serija državnih udara (podržavale ih SAD) i nekoliko neuspešnih državnih udara od 60-tih godina prošlog veka od Brazila do Hondurasa 2009. godine.

Maduro je za „Gardijan“ rekao da opozicija u Venecueli ima cilj da parališe glavne gradove u državi i da neuspešno kopira ono što se desilo u Kijevu, gde su glavne ulice bile blokirane, sve dok upravljanje postane nemoguće. Na kraju je to, prema njegovim rečima, dovelo do zbacivanja legalno izabrane ukrajinske vlade.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *