Мадуро: Венецуела ће саградити још 1.300.000 станова за сиромашне породице

Maduro: Venecuela će sagraditi još 1.300.000 stanova za siromašne porodice

14 jula 2017

JEDAN od ciljeva Ustavotvorne skupštine biće stvaranje mehanizama kojima bi se učvrstio model brige za opšte dobro, pre svega putem sistema misija i velikih misija, rekao je predsednik Venecuele Nikolas Maduro.

Na ceremoniji povodom diplomiranja više od 34 hiljade studenata iz oblasti Misija Ribas, Sukre i Mikro misije Simon Rodriges, šef države ukazao je da će najviša vlast omogućiti aktivnosti i funkcionisanje mehanizama koji će narodu Venecuele omogućiti razvoj iz oblasti znanja i učenja, zdravlja i načina života.

Te aktivnosti će se kombinovati sa novim mehanizmima poput „Pokreta mi smo Venecuela”, koji je za mesec dana objedinio 2.145.000 domaćinstava. Time su utvrđeni životni uslovi više od 5 miliona stanovnika koji su zatražili Otadžbinsku karticu, sa ciljem da se odrede njihove realne potrebe.

„Nećemo se zadovoljiti minimumom, minimalizam je nešto najgore što nas može zadesiti. Pođite svi sa vašom Otadžbinskom karticom da potražite druge Venecuelance kojima treba diploma, potražite ih kod kuće, neka se priključe ovim studijama, kako bismo umnožili Misiju Ribas, kako bismo je održali i kako bi ostala produktivna”, zagovarao je Maduro.

U odbranu zdravstva

Jačanje sistema socijalne zaštite uključuje i zdravstvo. S tim u vezi, šef države je predložio donošenje ustavnog zakona koji će uređivati zdravstveni sistem Bario Adentro (sistem zdravstva namenjen stanovnicima u siromašnim zonama koje su značajno udaljene od bolnica), ali i ustavnog zakona namenjenog opštem zdravstvenom sistemu.

Ti zakoni bi mogli biti doneti u Nacionalnoj ustavotvornoj skupštini, štitiće zajedničko, osnovno i porodično zdravstvo”, kako bi ih zaštitili od „kandži oligarhije koja sve želi da privatizuje i koju nimalo ne zanima dobrobit naroda”.

Pri građenju novog sistema zdravstva, u okviru Nacionalnog hirurškog plana već je obavljeno 61.430 hirurških intervencija širom zemlje. Narednih dana još 58 hirurga biće uključeno u mrežu javnog zdravstva kako bi se kapacitet ovog nacionalnog plana povećao.

Maduro je takođe naveo da će milion ugroženih porodica biti zbrinuto preko misije Domaćinstva otadžbine, čime će im se od jula meseca dodeljivati 100.000 bolivara mesečno.

Dostignut broj od 1.700.000 predatih stambenih jedinica

Šef venecuelanske države je saopštio da će sa julom ove godine, preko Velike stambene misije biti dodeljeno ukupno 1.700.000 stanova.

Ta misija je pokrenuta pre šest godina, a dodeljivaće stambene jedinice putem Otadžbinske kartice.

„Sve stambene jedinice koje predajmo, od 1,7 miliona do tri miliona, biće predate putem Otadžbinske kartice, direktno korisniku, bez posrednika. Sa Otadžbinske kartice direktno u stan”, naveo je.

Uprkos ekonomskoj sabotaži i niskim cenama nafte, Velika stambena misija nije prestala sa izgradnjom stanova, što dokazuje posvećenost bolivarske vlade zadovoljavanju potreba stanovništva, istakao je Maduro.

„Ekonomski rat mi nije dozvolio, nafta je pala sa 100 na 20 dolara, jesam li mogao da koristim te izgovore? Izgovori su za nas čaviste zabranjeni jer mi moramo ostvariti postavljeni cilj. I ako 2019. bude padala kiša, ili bude grmilo i sevalo, mi ćemo doći do tri miliona predatih stanova”, naveo je predsednik Venecuele.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Ovaj laze ko Vucko, samo to narod ceni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *