МАЕСТРАЛНА САБОТАЖА РУСА!

MAESTRALNA SABOTAŽA RUSA!

8 aprila 2023

Sumnja se da su ruski tehničari namerno sabotirali slovačke Migove 29, koje je ta zemlja nasledila iz ere sovjetskog saveza, piše Euraktiv.

Radi se o čak 29 migova, naveo je taj portal, pozivajući se na reči slovačkog ministra odbrane Jaroslava Nada.Reč je o dvomotornim avionima sovjetske proizvodnje koji su bili deo slovačke vojske koja ih je dobila po sle “razvoda” od Češke 1993. Nedavno su dati Ukrajini, a slovačka vojska ih nije koristila od avgust 2022.

„Oni su mogli da lete, ali to ne znači da su bili osposobljeni i za bitke. Ukrajinci su došli u Slovačku, nedelju dana pre polaska mIgova, doneli rezervne delove i pregledali avione“, objasnio je Nad nakon što je opozicija koju predvodi partija Smer-SD bivšeg premijera Roberta Fica oštro kritikovala zbog odustajanja od vrednih letelica.

Ali, na avionima su primećene greške, a slovački ministar odbrane sugeriše da su ih možda namerno napravili ruski tehničari koji su bili u vojnoj avio-bazi Sliač u Slovačkoj sve do prošle godine.

„Čak je i policija to istraživala, na osnovu naših sumnji. Bilo je delova u motorima aviona kojima su pristupali slovački tehničari, a zatim su postojali delovi kojima su pristupali samo ruski tehničari. Defekti su se pojavili samo u onim delovima kojima su Rusi pristupali“, rekao je Nad.

Iako istraga nije pokazala nameru, Ministarstvo odbrane je „osetilo gubitak poverenja u ruske tehničare u Sliaču jer su se greške pojavljivale na mestima do kojih su samo oni mogli da dođu„, dodao je ministar.

I general-potpukovnik Lubomir Svoboda, bivši pilot najvišeg ranga, takođe je sugerisao da su Rusi namerno oštetili avione.

„Od njih smo preuzeli motor koji je trebalo da traje 350 sati. I na kraju je leteo samo 70 sati. Šta možemo učiniti od toga? Možda je bilo loše izrade, nazovimo to tako. Ne znam“, rekao je u intervjuu za Dennik N.

Ruska ambasada u Slovačkoj saopštila je da je isporuka slovačkih borbenih aviona Ukrajini dovela do „nepredvidive i opasne eskalacije sukoba, za koju će biti odgovorni inicijatori donetih odluka“.

(B92)

KOMENTARI2 komentara

  1. Dražen Jovan Petrović says:

    Rusi nemaju municije - od februara 2022. do danas 92 teksta s tom konstatacijom objavio je zagrebački Index. To je to hrvatsko ludilo.

  2. Petrovgrad says:

    To je spinovanje za Hrvatske drogovoljce koji treba da odu na istok. Treba ih ubediti da idu u rat sa Rusima, koji nemaju municiju.Da će u suštini to biti malaa ekskurzija do Moskve. To je žvaka za ludaka. Niko se živ neće vratiti sa istočnog fronta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *