MAGIČNI KUPUS: Koje sve bolesti možete izlečiti kupusom

MAGIČNI KUPUS: Koje sve bolesti možete izlečiti kupusom

2 januara 2014

news-2013-Juni-kupus_glavica_2013_gnojidba_info_949291683Kupus sladak, kiseo, kao salata, glavno jelo ili dodatak, sa mesom ili bez njega, pored pasulja i krompira osnova je naše kuhinje. A na našim područjima koristi se i kao hrana i kao lek.

Pored toga što ima samo 40 kalorija u 100 grama, kupus sadrži znatne količine fosfora, kalcijuma, kalijuma i sumpora, gvožđa, bakra, cinka i magnezijuma. A posebno je bogat vitaminom C, ali i vitaminima A, B1, B2, PP i K. Evo šta sve može uspešno da izleči:

Malokrvnost

Kupus je bogat mineralnim solima, vitaminima i hlorofilom pa se preporučuje malokrvnim osobama koje bi trebalo da ga jedu sirovog ili kuvanog na pari. Bilo bi dobro da tokom dana popiju po dve čaše isceđenog soka od kupusa.

Čir na želucu

Tri nepune čaše soka od svežeg kupusa na dan dobar su lek za čireve na želucu. Lečenje se sprovodi do ozdravljenja i naravno, uz konsultacije sa kompetentnim osobama.

Mamurluk

Može se suzbiti nakon uzimanja dve velike kašike sirupa od crvenoga kupusa. Sirup možete napraviti tako što ćete soku od kupusa dodati jednaku količinu šećera i kuvati na pari dok se ne zgusne.

Kašalj

Sirup od crvenoga kupusa smiruje kašalj. Za sirup je potrebno da sitno narendate glavicu crvenog kupusa, dobro izgnječite i procedite, a zatim blago ugrejete na oko 45 do 50 stepeni i dodate tri-četiri supene kašike meda i dva decilitara već pripremljenog čaja od sleza. Blago pomešajte smesu drvenom kašikom. Kada se masa sjedini, prirodno ohladiti i sipati u tamnu flašu i držati na hladnom. Nekoliko puta dnevno popiti jednu supenu kašiku.

Otok i akne

Ukoliko se udarite otok i modrice možete da uklonite uz pomoć starog leka. Dovoljno je da dva lista kupusa postavite na udareno mesto. Akne, lišajevi i neke vrste ekcema ublažavaju se oblogama od listova ili losionom od soka svežeg kupusa.

(Namirnice)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *