Магија поезије

Magija poezije

3 septembra 2017

AMERIČKI pesnik i esejista srpskog porekla Čarls Simić susreo se sa nekoliko stotina svojih čitalaca i poštovalaca koji su u četvrtak uveče ispunili salu „Amerikana“ u Domu omladine.

– Kada sam dolazio setio sam se da mi je škola bila prekoputa u Dečanskoj i da su učiteljice mojoj majci govorile da sam „bistar, ali lenja buba“ – našalio se Simić.

Publika je imala priliku da čuje Simića koji je čitao stihove na engleskom i Dejana Đurovića koji je radijskim glasom izgovarao prevode na srpskom. Omađijani nestvarnim stihovima prisutni su aplaudirali nakon svake pesme, a poneki su dobacivali „bravo“ i „sjajno“.

– Ovo je nadrealan prizor večeras koji smo navikli da ne viđamo – rekao je Dejan Aleksić. – Govoriti o poeziji Čarlsa Simića jeste priča o prostoru između sveta shvaćenog i ponovo stvorenog iz fragmentarnog sećanja.

Književno veče je završeno kratkim razgovorom između Simića i Vesne Roganović u kojem su se dotakli njegovih uspomena na Beograd i Pariz, slikarskih ambicija i pesničkih početaka, kao i urušenog američkog sistema.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Simic je mrzitelj srpskoga naroda sto je osvedovio mnogim svojim tekstovima u vreme raspada Jugoslavije. Iako iznagradjivan, on je sasvim osrednji pesnik koji je svoju slavu gradio na karijeri bivseg americkog vojnog policajca, o cemu iscrpno govori u svojoj autobiografiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *