Магија Софеста

Magija Sofesta

9 jula 2015

kul_620x0 657446hz56uAUTORI, glumci i filmski radnici defilovali su sinoć u Sopotu pred publikom i gostima, pristiglim na svečano otvaranje 44. Filmskog festivala Sofest, koji će trajati do 11. jula.

– Već 44 godine u Sopotu se dešava autentična filmska čarolija. Verovatno nigde u Srbiji film nije bliži svojoj publici nego ovde. Zbog toga je Sofest važan i vredan – poručio je na otvaranju Vladan Vukosavljević, gradski sekretar za kulturu.

On je podsetio da, kada se govori o krizi srpske kinematografije, misli se na krizu u ekonomskom smislu.

– Ovogodišnji izbor od 19 filmova jasno govori da ne postoji autorska, idejna, niti kreativna kriza. A to je najvažnije za sudbinu filma – poručio je Vukosavljević i proglasio festival otvorenim.

Nakon pozdravnih reči, nebo iznad Sopota ukrasio je tradicionalni vatromet, kome su se najviše obradovali najmlađi posetioci. Publika, koja uvek s pažnjom prati ovaj festival, sinoć je, pre početka zvaničnog takmičarskog programa, uživala u muzičkom vremeplovu.

Reditelj Milutin Petrović, čiji se film „Petlja“ nalazi na repertoaru Sofesta, budućim gledaocima predstavio se i kao gitarista, pevač i vođa benda The Loop. Oni su publiku poveli u „malu šetnju kroz popularne filmske melodije“. Sa bine su se začuli taktovi popularne pesme „Svi vi što maštate o sreći“, a potom su usledili nezaboravni „Flojd“, „Hodam sad kao zombi“ i mnogi drugi hitovi.

Poznati kompozitor Zoran Simjanović podsetio je prisutne da se Sofest ove godine predstavlja u novoj koncepciji i postaje festival na kome se nagrađuju „filmske profesije u senci“ – muzika, scenografija, kostim, kamera, montaža i ton.

Festival koji će svake godine fokusirati jednu filmsku profesiju, ovogodišnje izdanje posvećuje kompozitorima. Novčani iznos nagrade za „izabranu profesiju“ duplo je veći od ostalih kategorija.

– Sofest bi, uz pomoć grada i države, trebalo da preraste u regionalni festival – predložio je kompozitor.

Bez obzira na izmenjenu koncepciju, Sofest nije zaboravio na svoju vernu publiku koja je ovaj festival uvek pratila u velikom broju. Tako će biti dodeljene nagrade Žirija publike za najbolji film, glumca i glumicu.

Takmičarski program otvoren je sinoć projekcijom filma „Branio sam Mladu Bosnu“ Srđana Koljevića, a gledaoce u naredna četiri dana očekuje još 18 domaćih ostvarenja, među kojima su „Ničije dete“, „Enklava“, „Mali Budo“, „Isceljenje“, „Varvari“, „Peti leptir“…

SIMJANOVIĆEV MASTER-KLAS

KAO specijalni gost-domaćin ovogodišnjeg festivala, Simjanović će u Sopotu održati master-klas za sve zainteresovane da čuju nešto više o filmskoj muzici, a u okviru pratećeg programa čućemo i neke njegove nove kompozicije.

Shodno novom programu, žiri festivala činiće „ljudi iz branše“: kompozitor Zoran Hristić, reditelj Miloš Pušić, montažer Đorđe Marković i kostimograf Jelena Đorđević.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *