Магнетизам Андрића

Magnetizam Andrića

3 decembra 2017

KULTURA koja počinje da oboleva od Alchajmera ne čini sebi dobro. Skloni smo da favorizujemo savremenost i bombastične nove naslove, a i naša svest se odvija u brzim fleševima u kojima je važnije šta je izjavio petorazredni političar od činjenice da u ovoj književnost postoji pisac koji se zove Ivo Andrić. Ovakvom vrstom sećanja mi utemeljujemo kulturu.

Ovo je rekao profesor Mihajlo Pantić, urednik zbornika „Andrić, Beograd, priča“, predstavljenog u sredu u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda. Zbornik je izdala Gradska Biblioteka u ediciji „Vrhovi“ koja postoji osam godina.

– Ona afirmiše duh Beograda, kao što smo sa prethodnih osam zbornika pokazali. Niz se nastavlja iduće godine sa dva zbornika zbog dva jubileja 125 godina Miloša Crnjanskog i 70 godina Dušana Kovačevića – kazao je Pantić. – Posebno sam ponosan jer su Andrićevo ime, magnetizam i značaj privukli pisce različitih poetika, orijentacija i generacija koji su se, koliko god različiti, okupili oko kulturnog i književnog fenomena u čijem je temelju Andrić, odnosno priča i pripovedanje.

Zbornik „Andrić, Beograd, priča“ predstavljen je u okviru „Dana Ive Andrića“ koji je u biblioteci održan u saradnji sa Zadužbinom Ive Andrića, a direktorka BGB Jasmina Ninkov izrazila je zahvalnost na podršci. U knjizi su sabrane priče 10 savremenih srpskih pisaca, inspirisane Andrićem – Milisava Savića, Vladislava Bajaca, Mira Vuksanovića, Vuleta Žurića, Jovice Aćina, Vladimira Pištala, Mirka Demića, Gorana Petrovića, Milete Prodanovića, Žanete Đukić Perišić.

– Ako bi igde trebalo da se povučemo u svojoj samoljubivosti to je kada je Andrić pred nama. Divno je kada pisac toliko traje i kada ne morate nikad ništa da dokazujete o njemu, kao i kada god šta vežete za njega ima smisla. On je „homo univerzalis“ proteklog veka. Čovek koji je mogao da nas nauči mnogo čemu – rekao je Vladislav Bajac.

IZLOŽBA RETKIH IZDANJA

NA izložbi „Stara i strana izdanja dela Ive Andrića“ u pozajmnom odeljenju BGB, koja je nastala u saradnji sa Srpskim bibliofilskim društvom i Zadužbinom Ive Andrića, u narednih desetak dana publika će videti prva i retka izdanja, od kojih su najvažnija Ex ponto iz 1918. i „Nemiri“ iz 1920. godine, prvo srpsko izdanje Ex ponta iz iste godine, kao i dela za koje je Andrić dobio Nobelovu nagradu. Sa druge strane vitrine izložena su neka od 108 stranih izdanja Andrićevih dela, koja su prevedena na 50 svetskih jezika.

KOMENTARI3 komentara

  1. goran says:

    Magnetizam Andrića je u tome što ga niko ne čita. Osim za potrebe ovakvih skupova.

  2. Trn says:

    Prof. dr Mihajlo Pantić, inače i pisac, književni kritičar, kad god ima slobodnog vremena "baci se" na sastavljanje bilo kakve antologije. Pa mu je sad i nobelovac Ivo Andrić došao na red. On lepo uzme mobilni i pozove svoje drugosrbijanske pisce, akademike, svoje drage prijatelje (za ono što su neki od njih stvorili - skidam kapu; samo ne znam otkud u ovoj "antologiji" Miro Vuksanović), u ovom slučaju njih desetoro, da napišu kakvu priču i o Andriću (istina, Milisav Savić ima i roman o boravku i švalerisanju Ive Andrića u Soko Banji)i - eto "antologije". Biblioteka grada Beograda "prepoznala" je njenu istorijsku literarnu vrednost i bespogovorno je objavila. Svaka čast!

  3. goran says:

    Tacno tako, u pitanju je mafija koja je zajahala srpsku knjizevnost, briga njih za Andrica, oni gledaju samo svoj interes. Pravda je u tome sto ni njih niko ne cita. Oni su prazno mesto.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *