MAHMUD ABAS: Napad Izraela je samo pitanje vremena

MAHMUD ABAS: Napad Izraela je samo pitanje vremena

10 jula 2014

e5000Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je večeras da će Izrael u narednim satima pokrenti kopnenu operaciju u pojasu Gaze i pozvao na bezuslovan prekid vatre.

On je objasnio da su svi njegovi napori da okonča nasilje propali, preneli su izraelski mediji. Abas je razgovarao sa stanovnicima istočnog Jerusalima, koji su ga posetili u njegovom sedištu u Ramali na Zapadnoj obali da Izrael teži da istera Palestince sa njihovih zemalja i iz domova.

„Ali mi njima kažemo da ne odlazimo. Nemamo oružje ali ostajemo čvrsti i borimo se rečima. Ako Izrael ima rakete i oružje, to ne znači da ćemo se mi predati. Borićemo se na civilizovan način,“ istakao je Abas.

On svoja predvidjanja o skorom početku kopnene operacije zasniva na činjenici da je izraelska vojska zatražila od Palestinaca koji žive blizu granice da napuste svoje domove i premeste se dublje u pojasu Gaze. On je takodje istakao da bi dve sukobljene strane morale da pristanu na bezuslovan prekid vatre.

„Najvažnija stvar je da se izbegne krvoproliće. Egipćani su kontaktirali obe strane ali su ti napori propali,“ rekao je Abas, dodavši da je razgovarao s Amerikancima i zahtevao da Izrael zaustavi vojne operacije jednostrano, kako bi on mogao da ubedi Hamas da zaustavi svoje napade.

On je rekao da su ti napori takodje propali da okončaju sukobe.

„Mi plaćamo cenu. Do sada je desetine mučenika palo i stotine je ranjeno. Mi smo za zaustavljanje sukoba, “ rekao je Abas, vodja Fataha, koji zapravo ima malo uticaja u Gazi. Nju de fakto kontroliše islamistički Hamas iako od početka juna postoji palestinska vlada jedinstva koju podržavaju obe te najveće palestinske organizacije.

Abas je rekao da očekuje kopnenu operaciju na kraju trećeg dana izraelske vojne ofanzive u kojoj je do sada ubijeno najmanje 88 Palestinaca, od toga oko polovine žena i dece, a oko 340 ih je ranjeno.

Na izraelskoj strani nije bilo ozbiljnih pvoreda iako su Hamas i Islamski džihad ispalili stotine projektila na Izrael i izmedju ostalog gadjali područje Tel Aviva i Jerusalima i dalje na sever sto kilometara severnije od granice.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *