MAJA KOCIJANČIĆ: Srbija da odbije Putinov predlog i da ne izvozi na rusko tržište

MAJA KOCIJANČIĆ: Srbija da odbije Putinov predlog i da ne izvozi na rusko tržište

17 oktobra 2014

maja-kocijancic-2Evropska unija u okviru sankcija Rusiji poziva partnere u svetu da “ne idu na rusko tržište”, izjavila je portparolka u Evropskoj komisiji Maja Kocijančić.

Što se tiče zemalja koje pregovaraju o članstvu u EU, Kocijančić je rekla da te zemlje moraju “postepeno do ulaska u članstvo” da svoju politiku usaglase sa spoljnom politikom Unije.

“O odnosima Srbije i Rusije nemam nikakav poseban komentar”, dodala je Kocijančić i ponovo ukazala na svoju izjavu uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina Beogradu, da je “Srbija kandidat koji pregovara sa EU o članstvu i očekuje se da će to proevropsko opredeljenje za budućnost Srbije biti jasno iskazano tokom te posete”.

Maja Kocijančić je to rekla odgovarajući na pitanje novinara da li “postoji okvir u sklopu kojeg bi Srbiji bilo dopušteno da primeni sporazume s Rusijom”, kao što su to jučerašnji sporazumi o saradnji u poljoprivredi i dogovaranje o izvozu automobila iz Srbije u Rusiju.

Novinari su pitali da li sve zemlje u procesu evropskih integracija treba da uvedu sankcije Rusiji kao što je to već učinila Crna Gora.

Maja Kocijančić je odgovorila da je “ispravno to da su se sve zemlje koje su potpisale sporazume o stabilizaciju i pridruživanju s EU, u okviru te evropske perspektive obavezale da će postepeno usaglasiti svoje stavove sa stavovima Evropske zajedničke spoljne i bezbednosne politike”.

“To je i dalje njihova obaveza, to se redovno prati”, dodala je portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, ukazavši i na nedavni godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku kandidata za članstvo sa Zapadnog Balkana u pregovorima s Unijom.

Upitana da objasni “da li će ono što je juče saopšteno u Beogradu ugroziti pregovore Srbije o članstvu s EU”, Maja Kocijančić je rekla da EU “očekuje da se to usaglašavanje (sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU) uvećava i uputili smo vrlo jasan poziv svim trećim zemljama, uključujući zemlje kandidate i države na Zapadnom Balkanu da podrže naše mere”.

“Ali konačno”, zaključila je portparolka EK, “to zavisi od njihovih vlasti”.

KOMENTARI5 komentara

 1. niki says:

  jedi govna

 2. DJORDJE says:

  MRSSS U GUZICU TE STROKAVU JEBO MOJ PIT BUL!VI STE I TAKO ODJEBANI OD RUSKO TRZISTE KAO NEKAD SLOVENCI U SRBIJI.IMA DA PRODJU GODINE I GODINE DA SAMO POCNETE DA SE POJAVLJUJETE NA NJIHOVO TRZISTE A DO TADA IMA DA GA PUSITE.KO VAS JEBE SVE STO NASE VI ODBIJETE ODE ZA BRATSKU RUSIJU ZA NAORUZAVANJE SRBIJE PA CEMO SE ONDA PIUTATI JEBEM LI VAM MAJCICU DJAVO0LSKU I ATEIETICKU, SVI STE IZ EU DJAVOLI PEDERI SKOTOVI I ATEISTI.

 3. vlada says:

  Aroganicija onih koji su nama uveli sankcije i drzali ih petnaestak godina, pa nas plus i bombardovali, je neverovatna. Sve jedno isto pricaju. Kao Svaba tra-la-la. Srbija mora da prezivi, a ako se to EU ne svidja - zao nam je. Nema sankcija za Rusiju, a kad prpreme referendum sa pitanjem da li hocete Srbi u EU, dobicete odgovor koji vam se nece svideti. A ne Engleskom ukratko receno: fUCK U EU.

 4. Za Srbiju says:

  Je li ovu drolju neko nešto pitao? Ali bi volela da njena dežela izvozi.

 5. mikan says:

  šta oće ova sponzoruša

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *