MAJDANPEK: Vandali ruše istorijsko blago

MAJDANPEK: Vandali ruše istorijsko blago

24 oktobra 2014

majdanpek2356546Arheološki lokaliteti na teritoriji opštine Majdanpek sve češće su na meti arheologa – amatera i raznih tragača za blagom koji prekopavaju, ruše, lome i odnose pronađeno, nanoseći kulturnom nasleđu nenadoknadivu štetu. To predstavlja sve ozbiljniji problem, jer je ova lokacija jedna je od najbogatijih arheoloških nalazišta u Evropi.

Na antičkom lokalitetu Kljanc, odnosno Buđelanovoj steni u neposrednoj blizini majdanpečkog Novog groblja, vođeni već dobro utabanom stazom, zatičemo haos koji su ljudi iz Muzeja u Majdanpeku otkrili prilikom rutinskog obilaska ovih lokaliteta, a koji svedoči da se i on našao na meti vandala.

– Reč je o lokalitetu koji ima izuzetno veliki značaj za istoriju našeg kraja, a i za arheologiju budući da govori o kontinuitetu života na ovom prostoru i da je tu bilo nalaza iz praistorije, iz mlađeg i starijeg gvozdenog doba i iz antičkog perioda. Divlji „radovi“ napreduju i „arheolozi amateri“, pokušavaju da se obogate na razne načine. Kupuju aparate sa metaldetektorima i uništavaju lokalitet – ispričao nam je Aleksandar Repedžić, v. d. direktora Muzeja u Majdanpeku. On kaže da je pre nekoliko dana nađeno dosta polomljene i razbijene keramike koju je neko odbacio na gomilu.

O svemu je obaveštena i policija u Majdanpeku i Boru i za počiniocem se traga.

– Slična priča je i sa još nekoliko lokaliteta – ogorčen je Repedžić. – To sve govori o prekoj potrebi da se o kulturno-istorijskom nasleđu više brine i ne dozvoli da zarad sitne zarade pojedinaca koji love u mutnom, budućim generacijama ne ostavimo ono što su nam preci sačuvali.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    Srbija je pukla ko tikva. To je kaljuga bez konkurencije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *