„MAJKA DEVET JUGOVIĆA“: Deca su mi srećna iako nemaju ništa

„MAJKA DEVET JUGOVIĆA“: Deca su mi srećna iako nemaju ništa

16 октобра 2014

majka2353455667Nikolina Jelić (41) iz Surčina, samohrana je majka devetoro dece. Njeni mališani nikada nisu išli na rekreativnu nastavu, ne idu ni na rođendane, a garderobu dobijaju od komšija. Poslednji u nizu stresova, majka devetoro Jugovića, kako je u kraju zovu, doživela je kada su joj u narodnoj kuhinji rekli da više nema prava na osam obroka dnevno, već na šest! Od tada, kako kaže, decu tera ranije na spavanje da u toku noći ne bi ogladnela i tražila joj hranu, koju nema da im da.

– Meni je žao, ali ja jednostavno nemam im dam. Od muža sam pobegla, jer je bio nasilan. A kada je, pre dve godine, i decu počeo da tuče, više nije bilo izbora – započinje priču za „Alo!“ Nikolina dok najmlađi Strahinja (3), Dimitrije (5), Luka (6), Jelena (7) i Lazar (9) veselo trčkaraju oko nje, igrajući se loptom po toplom oktobarskom danu, veselo uzvikujući, dečije iskreno, bez ijedne brige na ovom svetu. Starije Nevena (12), Bojana (18) i Kristina (20) odmahuju glavama i uz osmeh, gunđajući kažu: „Nemogući su. Ne mogu da se svrte ni na tren“.

– Ne treba im mnogo da budu srećni. Razumni su… Ne traže ništa i sve dele. Juče sam im posle dužeg vremena kupila gumene bombone, oduševili su se… Podelili su svaku bombonu. I veoma se vole! – kaže ponosna mama. Međutim, za razliku od mališana, nju more druge brige – kasni sa kupovinom udžbenika i sredstava za higijenu. Ono što sebi ne može da oprosti je da svoju decu gleda kako gladuju.

– Do septembra smo imali pravo na osam obroka dnevno, ali su nam u centru za socijalni rad rekli da ubuduće imamo prava samo na šest. Iako od Centra primamo 21.000 dinara pomoći, dok platim kiriju od 110 evra i ostale komunalije, ne ostane mi ni za šta drugo. U opštini Surčin su mi obećavali da će mi trajno rešiti smeštaj, da će mi zaposliti ćerku, ali se od toga ništa nije desilo. Za decu sam još početkom juna podnela molbu za jednokratnu pomoć, kako bi im kupila lekove, toplije cipele i odeću za zimu, međutim, još uvek nisam dobila nikakav odgovor – objašnjava Nikolina, koja je, osim toga, dužna i 12.000 dinara za struju, zbog čega je i dobila opomenu i rok od mesec dana da dug isplati.

– Godinama se priča o beloj kugi, ali niko ništa ne radi po tom pitanju. Roditelji nemaju sredstava da izdržavaju decu, a država izgleda da nema interesa da im pomaže, i tako podstaknu rađanje – zaključuje Nikolina.

Najstariji sin već sada zna da neće decu!

Jedini koji radi u porodici Jelić je najstariji sin Nemanja (22), koji je, videvši svoju majku kako se muči, već sada rekao da neće imati decu.

– Nemanja je divan sin. Mnogo je skroman i pažljiv. Celu platu, od oko 25.000 dinara, on donese meni. Sebi ništa ne kupuje. Već dve godine ide u pohabanim patikama. Za sebe ostavi samo 2.000 dinara. Šta mu je to? Ne može ni da izađe nigde, ni da izvede devojku… A ni ne interesuje ga to. „Kada tebe vidim kako se mučiš, neću ni da se ženim, ni da imam decu“, kaže on meni.

Socijalno: Pogrešili smo!

Ovim povodom „Alo!“ je kontaktirao i Gradski centar za socijalni rad u Beogradu, gde su nam poručili da je do smanjenja dnevnih obroka porodici Jelić došlo – greškom!

– Imajući u vidu da na evidenciji GCSR ima veliki broj korisnika besplatnog obroka, tačnije 12.194 obroka u prvoj polovini oktobra, ovoj porodici je u poslednjoj reviziji prava na besplatan obrok za prvu polovinu oktobra, prilikom kucanja upisan pogrešan broj obroka, umesto osam upisano je šest. Po utvrđivanju da je došlo do tehničke greške, ista je odmah ispravljena – poručili su u Centru, dodajući da porodici Jelić nije uskraćena jednokratna novčana pomoć, već da je „tražena dopuna dokumentacije“.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u