Majka Tereza, volela boga, ali i milione

Majka Tereza, volela boga, ali i milione

7 marta 2013

majka-tereza023Majka Tereza je, po svemu sudeći, proneverila stotine miliona funti, i to na račun bolesnih koje je trebalo da spasava. Profesori Serž Larivije i Ženevjev Šanar s Univerziteta u Montrealu razotkrili su mit o altruizmu ove monahinje. Majka Tereza nije bila svetica niti velik humanitarac.

Najnovija istraživanja govore da je ova monahinja, u stvari, bila prevarant iza koje stoji pažljivo isplanirana medijska kampanja. Profesori Serž Larivije i Ženevjev Šanar  objavili su u časopisu „Studije o religiji i nauci“ da su slučajno otkrili dokaze o tome da je Majka Tereza bila sve samo ne žena koja je iskreno pomagala siromašnima.

– Pripremali smo se za seminar o etici, posebno smo bili fokusirani na fenomen altruizma i jedan od nas slučajno je pronašao podatke o životu i radu jedne od najslavnijih žena Katoličke crkve, koja je postala deo našeg kolektivnog sećanja. Naravno, reč je Majci Terezi. Opis je ostavio jak utisak na nas, probudio je radoznalost, pa smo nastavili da istražujemo – kaže Larivije.

Naučnici su došli do 500 dokumenata o njenom životu i zaključili da Vatikan nije uzeo ili nije hteo da uzme u obzir sve činjenice kada je monahinju proglasio sveticom. Profesori Larivije i Šanar otkrili su spise u kojima se dovodi u sumnju njena briga za bolesne. Pronašli su dokaze o sumnjivim političkim kontaktima Majke Tereze i što je najšokantnije – među dokumentima bilo je i onih koji govore o tome da je ova monahinja proneverila ogromne sume novca.

Takođe su sporni i njeni preterano dogmatski pogled u vezi s abortusom, kontracepcijom i razvodom. Oni tvrde da je njen imidž svetice konstruisan i da nije u vezi sa sakupljenim činjenicama, kao i da je njena beatifikacija orkestrirana uz pomoć medijske kampanje.

Majka Tereza je, po svemu sudeći, proneverila stotine miliona funti, i to na račun bolesnih koje je trebalo da spasava. Profesori govore o tome da je Majka Tereza posle brojnih prirodnih katastrofa u Indiji žrtvama i porodicima ponudila molitve i medalje, ali ne direktnu ili novčanu pomoć.

Sve vreme su je hvalili kako radi sjajan posao, dobijala je razne nagrade i priznanja, a u stvari malo je kome pomogla. I dok se predstavljala kao svetica, na njene račune slivali su se milioni dolara. Sve to je čuvano kao strogo poverljiva tajna. Naučnicima je problematično i to što nije imala nikakvu zadršku prilikom primanja Legije časti i donacije od diktatora Divalijea s Haitija.

Majka Tereza pokrenula je 517 misija da se pomogne siromašnima i bolesnima u više od sto zemalja. To su lekari opisali kao “dom za umiruće”. Oni su zapazili velik nedostatak higijene, čak i uslove koji su bili nedopustivo loši, kao i nedostatak prave nege, neadekvatne hrane i lekova. Problem nije bio nedostatak novca – fondacija koju je stvorila Majka Tereza uspela je da sakupi stotine miliona dolara, ali se ne zna kud su pare otišle, sigurno ne siromašnima. Takođe je problematično i njeno viđenje smrti i patnje:

– Postoji nešto prelepo u gledanju siromašnih koji prihvataju sreću da pate poput Isusa. Svet dobija više kroz njihovu patnju – bio je njen odgovor na kritiku lekarâ.
Kada je njoj bila potrebna medicinska pomoć, ona je posećivala moderne bolnice u Americi…

(NSReporter)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *