МАЈКЛ ДЕВЕНПОРТ: „НВО су светла тачка у Србији“

MAJKL DEVENPORT: „NVO su svetla tačka u Srbiji“

23 decembra 2016

nedodirljive-720-nvo-56

Važno je podsetiti građane na korist od pristupanja Evropskoj uniji i na ulogu nevladinih organizacija, izjavio je danas šef delegacije EU Majkl Davenport.

On je istakao da je nevladin sektor doprineo napretku Srbije u procesu evropske integracije.

Ovde, u Srbiji sam „još ubeđeniji u to da ne bi došlo do napretka koji vidimo bez aktivnog doprinosa organizacija civilnog društva u najširem smislu“, rekao je Davenport.

Kako je rekao, „ne treba da bude iznenađenje da će njihova uloga biti od ključnog značaja u socijalnim i drugim reformama u svim zemljama regiona, ne samo u Srbiji“.

Devenport je rekao da delegacije imaju ograničene mogućnosti za direktnu komunikaciju za javnošću, već da, kao i u drugim zemljama kandidatima, vodeću ulogu imaju vlada i njene institucije kroz strategiju komunikacije o napretku u procesu pristupanja EU.

Srbija je usvojila svoju strategiju pre šest godina, ali je još nije primenila, rekao je on i dodao da se on zalaže za implementaciju te strategije ali da Nacionalni konvent i organizacije civilnog društva to ne vide kao prioritet.

Devenport je rekao da Evropska komisija očekuje da Srbija implementira preporuke OEBS o izborima.

OEBS je 2014. dao niz konkretnih preporuka za raspivanje izbora, o ulozi medija, finansiranju stranaka, mešanju vladine i partijske uloge u kampanji i drugim stvarima, podsetio je Davenport.

OEBS ih je ove godine, naglasio je Devenport i ocenio da će raspisivanje izbora 2017. biti prilika da se implementiraju te preporuke.

Na pitanje o izboru novog zaštitnika građana, posle isteka mandata Saši Jankoviću, Devenport je rekao da ista pravila važe za sva nezavisna regulatorna tela koja su dosta nova u Srbiji.

Janković je prvi ombudsman i izbor novog će biti ključni trenutak, ali je ovde pre svega reč o o izgradnji ovih institucija, a ne o ličnostima i bitno je da ih vode ljudi koji imaju kredibilitet, rekao je on.

KOMENTARI6 komentara

 1. dusko says:

  NVO su svetle tacke u Srbiji, a srpski narod je crna tacka ! Tu bas nije nesto logicno !!!

 2. Gojko says:

  Hahaha bas mi zao devenporta treba mu ih dati da ih vodi nek se zakiti sa njima.Posebno mi je žao šizofrenu jelenu milić što je debelo popušila sa nato integracijama.hahaha

 3. Miroslav says:

  Nakaze, rugobe, ubice nase dece, uranijuma obogacenog dati njima i njihovoj deci.........

  • Jovan says:

   Saglasan. Ja vec godinama pricam da su razbijanje Jugoslavije i satanizaciju Srba vrsile najgluplje,i najruznije osobe i nakaze iz Yu i sveta. Jansa, Tudjman, Mesic, Alija, Olbrajt, Filip David, Biserko, Kandic, zene u crnom, majke srebrenice,..... NVO u Rusiji su zabranili, a kod nas zbog ucestvovanju u udruzenom zlocinu i genocida nad Srbima moraju(po oslobodjenju od nato okupacije) i malcice da odgovaraju-na dozivotnu robiju, minimum.

 4. Ivan Grozni says:

  NGO su uredu ako nisu peta kolona.Kod nas sve NGO su listom protiv Srbije i njenih interesa.Lojalne su stranim sluzbama a Srbe smatraju za genocidne,krivce za sve nedace Balkana.Ni jednom recju ne stite istinu ili se zalazu za vladavinu prava. Samo ako je nesto protiv Srba tu su slozni i vrlo vokalni.

 5. slobo says:

  Pa dokle cete vise misliti da je srpski narod glup I lud .Ma kakve NVO pa to su vasi instrumenti za unistavanje nacija I naroda I ispiranje mozga narodima .More mars stoko.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *