МАЈКЛ ДЕВЕНПОРТ ПРЕТИ СРБИЈИ: „Морате да заратите са Русијом!“

MAJKL DEVENPORT PRETI SRBIJI: „Morate da zaratite sa Rusijom!“

23 jula 2016

99337_dp_fŠef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport otvoreno je poručio da Srbija mora da uvede sankcije Rusiji ako želi u EU! Naime, Devenport je u intervjuu za „Nin“ rekao da Brisel u ovom času od nas ne traži da uvedemo sankcije Moskvi, ali da ćemo pre ulaska u EU morati da „zaratimo“ sa Rusijom i njenim predsednikom Vladimirom Putinom!

Odredite prioritete

Time je on samo ponovio stav koji su prethodno, doduše uvijeno, izneli pomoćnica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

Politika sankcija prema Rusiji ima konkretne ciljeve, a to je poštovanje međunarodnog prava i međunarodnih obaveza, uključujući punu primenu Minskog sporazuma. Politika EU nije da se od Srbije traži primena ovih sankcija, zasad, ali kao što sam rekao, očekujemo da svaka zemlja kandidat, do trenutka pristupa Uniji, potpuno uskladi svoju spoljnu politiku sa EU. Na Srbiji je da definiše svoje strateške prioritete i na bazi toga svoju spoljnu politiku u budućnosti, rekao je Devenport, koji i dalje očigledno nema nameru da se povuče sa funkcije, iako je njegova rodna zemlja Velika Britanija na referendumu odlučila da izađe iz Unije.

I dok se predstavnici Vlade Srbije juče nisu oglašavali ovim povodom, Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose ocenjuje da su Deveneportovi zahtevi jedna vrsta pritiska na premijera Aleksandra Vučića da se opredeli između Brisela i Moskve.

– Istovremeno, EU hoće da što više utiče na sastav nove vlade, kako bi Vučić marginalizovao proruske saradnike. To su dvostruki aršini i sebičnost – smatra Janjić i dodaje da mi, sve i da hoćemo, nemamo gde da uvedemo sankcije Rusiji:

– Niti imamo mnogo ruskih investicija, niti bismo mogli da obustavimo vojnu saradnju s njima. Odnosno, i jedno i drugo bio bi pucanj sebi u nogu!

I analitičar Dragomir Anđelković navodi da su ovo očajnički potezi EU, koja preživljava ozbiljnu unutrašnju krizu.

– Nedavno se dogodio Bregzit, pa sve ovo u Turskoj, sve to Briselu stvara frustracije, koje leče na nama. Traže nam da zaratimo s Putinom i guraju nas od njega samo da bi sebi dokazali da je još neko uz njih. Srbija na to ne treba uopšte da se obazire – izričit je Anđelković.

Otvoreni pritisak

Urednik portala NSPM Đorđe Vukadinović ističe da evropski zvaničnici govore ono što je odavno poznato, ali je govoreno „iza zatvorenih vrata“.

– Ovo jeste pritisak na Vučića, koji pokazuje da je trenutna politika sedenja na dve stolice neodrživa. Logično je što traže da se opredelimo, jer smatraju da, ako hoćemo u EU, treba da igramo po njihovim pravilima. To je još jedan razlog zašto ne treba da idemo ka EU – zaključuje Vukadinović.

„Prljavi tabloidi lažu o meni (!?)“

Devenport je, na insistiranje novinara, istakao i da je sa premijerom Aleksandrom Vučićem razgovarao o, kako je ocenio, lažima srpskih tabloida.

– Ne treba posvećivati veliku pažnju izmišljotinama tabloidnih medija. Uprkos takvim neosnovanim tvrdnjama, Delegacija nastavlja efikasnu saradnju sa Srbijom. Razgovaram s premijerom Vučićem o svim aspektima odnosa Srbije i EU, pa i o medijskoj situaciji. Ali ne želim da kukam kada se o meni u tabloidima pišu laži, ne može to da bude svakodnevna tema razgovora predsednika Vlade Srbije i šefa Delegacije EU – naveo je Devenport.

Kif: Budite svesni opasnosti od Rusa

Ništa blaži od Devenporta nije bio ni aktuelni ambasador Britanije Denis Kif, koji je takođe ocenio da „svaka zemlja treba da uskladi svoju spoljnu, bezbednosnu i odbrambenu politiku sa politikom Unije“:

– Sve članice EU razumeju da Srbija ima specifične odnose sa Rusijom, ali ne smemo zanemariti opasnost koju po zajedničku bezbednost predstavlja ponašanje Rusije u Ukrajini.

(Informer)

KOMENTARI11 komentara

 1. ilija says:

  sve je potpisano i dogovoreno u briselu srbin opet ide na srbimna ko i u prvom sv. ratu komuniste nemoze niko pobediti oni rade za evropu i zapad

 2. Sančo Pansa says:

  Britanci su nervozni jer žele da se i zvanično izjasni naša Vlada da bi oni počeli da vuku sledeće razorne poteze kojibi trebalo da zapale region. Njihova priča je kretenska, i izgubili su na zamajcu, pa su se uznervozili. Ukoliko uvedemo sankcije Rusiji da bi pokazali lojalnost Evropi, onda bi uslijdila priča o uspostavljanju odnosa sa KiM, kao nezavisnom državom. Nakon čega bi se KiM odmah stopilo sa Albanijom, i tada bi počelo realizovanje glavnog plana: stvaranje Velike Albanije na uštrb srpskih država - Crne Gore, Juga Srbije, Sandžaka, Makedonije i ukratko planuo bi Balkan, a tada bi i Rusi rekli: TRAŽILI STE TO I SADA SE SAMI BRANITE! Da li SAD i VB stvarno vjeruju da postoji tolika budala u srpskoj diplomatiji da im izađe u susret a za uzvrat da nestanemo kao nacija i država!? STVARNO SU PUKI SAD I VB, ALI TOTALNO, POČINJU BIVATI KOMIČNI SA OVOM DEBILNOM PRIČOM O EU!!! Uistinu ovo je pravi cirkus šta oni traže od nas i kojim argumentima žele da nas ubijede...

 3. baja says:

  britanija je veliki pretelj komunisticke partije srbije i titinih zasluga tito je doso iz britanije da rusi kralja petra i uspijo putine kad moze nato u koosovo uci i zauzeti mores i ti beograd necekaj cekamo te srbi mi u beogradu kosto su hrvati hitlera u zagrebu u 2/ sv dolazi ne cekaj spasi srbe srbije bog ce ti pomoci

 4. VUK says:

  Smrdljivi englez uci srbe sta ce da rade ovaj svet je otisao u kurac nacisto

 5. Sasulja says:

  Ako bi Srbija okrenula ledja Rusiji,to bi bilo samounistenje Srbije i srpskog naroda naravno, a svi znamo kome je to u interesu . . . . .?

 6. ivan galić says:

  Ovaj Devenport je najobičnija budaletina, njega mogu da vole samo Vučić i njegova prateća gamad.

 7. Miraš says:

  Britanija je izglasala Bregzit i tako će pokušati da sačuvaju svoje ostrvo od rata u Evropi koji se izgleda planira. Sebe spašavaju, a nas guraju u bedu i samouništenje.

 8. Apis says:

  Gospodo englezi! Vizuelno ste odvratno ruzni a dusevno potpuno nakazni. Srbi vama duguju samo nekoliko hiljada tona bombi. Ako nam Rusi daju nesto iz svoga arsenala verujte vama prvo vraćamo.

 9. Gordan says:

  Velika Britanija je izašla iz EU! Nema šanse da okrenemo ledja Rusiji, RF, EuroAziji...! Nemojte trošiti reči badava nagovarajući Diplomatiju Srbije na takve sulude političke poteze!!

 10. Aleksandar V. Pavlovic says:

  Bestijalni, bezobzirni, besramni bezumnici. Kakvi su ovo ljudi? Za naftu i meso na stolu ubice milione neduzne dece i isto toliko njih popaliti da se medjusobno poubijaju, a ono resto ce pod plastom "terorizma" u celom tom ludilu i nezadovoljstvu da puca nasumice, zabija se kamionima u masovne skupove i dize se u vazduh po aerodromima i metroima. Samo Bog ovo moze da zaustavi!

 11. Aca says:

  Nek se on nosi u...odakle je dosao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *