Major Nidal Hasan osuđen na smrt zbog ubistva 13 američkih vojnika

Major Nidal Hasan osuđen na smrt zbog ubistva 13 američkih vojnika

29 avgusta 2013

hasanAmerički vojni sud osudio je oficira iz vojne baze Fort Hud u Teksasu koji je u ubilačkom pohodu u 2009. godini ubio 13 i ranio više od 30 vojnika.

Ista porota koja je osudila vojnog doktora, majora Nidala Hasana prošlog petka, u sredu je jednoglsano donela smrtnu kaznu nakon nekoliko sati zasedanja u sredu, pišu novine Hjuston kronikl.

Četrdesetdvogodišnji američki musliman delovao je kao vlastiti advokat, i nije predočio nikakve svedoke ili dokaze tokom razmatranja kazne na suđenju koje je počelo u ponedeljak. On je takođe odbio da da završnu argumentaciju u sredu, prenosi Ksinhua.

Dok mu je čitana kazna, on nije imao nikakve reakcije i samo je gledao u porotu i sudiju, navodi se u novinskom izveštaju.

Hasan je prloglašen krivim po 13 tačaka za ubistvo s predumišljajem i po 32 tačke za pokušaj ubistva, zbog zločina koji je počinio u prepunoj lekarskoj čekaonici u bazi Fort Hud protiv svojih nenaoružanih kolega.

To je jedan od najtežih takvih zločina u istoriji američke vojske. Hasan je izjavio da je motiv napada bila zaštita islamističkih pobunjenika širom sveta koji se bore protiv Amerike „zbog njenog rata protiv islama“.

Hasan nikada nije negirao pucnjavu po vojnicima tokom suđenja i izgleda kao da se pripremio za smrtnu kaznu koja bi ga mogla učiniti „mučenikom“ za svoju veru.

Smrtne kazne retkost su u američkoj vojsci. Nijedan američki vojnik nije pogubljen od 1961. godine.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *