Majoru Dragutinu Gavriloviću, postavljena spomen ploča

Majoru Dragutinu Gavriloviću, postavljena spomen ploča

7 oktobra 2013

NEBOJŠA STEFANOVIC, TIHOMIR ARSICNa uglu ulica Cara Uroša i Mike Alasa , na beogradskom Dorćolu , danas je ponovo otkrivena spomen ploča i odata pošta majoru Dragutinu Gavriloviću , čija je herojska jedinica učestvovala u odbrani Beograda 1915.godine.

Spomen ploča , koja je ukradena prošle godine , nalazi se na prostoru gde je Gavrilović održao legendarni govor braniocima i ponovo je postavljena na inicijativu Gradskog odbora Srpske napredne stranke i Udruženja poštovalaca i potomaka dobrovoljaca i vojnika oslobodilačkih ratova 1912 . do 1918. Posle služenja pomena Gavriloviću i njegovim vojnicima , spomen ploču je otkrio predsednik beogradskog odbora SNS Nebojša Stefanović , istakavši da se time odaje zahvalnost majoru Gavriloviću i da se nada da država više nikada neće zaboraviti svoje heroje.

– U Srbiji se danas nažalost skoro zaboravilo herojstvo majora Gavrilović , a ovaj deo Beograda , ova ulica i raskrsnica nose očigledno jedan veliki naboj i istoriju koju je teško opisati u nekoliko rečci , već to morate da osetite , rekao je on.

Stefanović je izrazio zahvalnost svima koji su pomogli da se spome ploča ponovo postav , “ da imamo jedan veličanstveni spomenik zahvalnosti čoveku kome moramo da budemo zahvalni „.

– U našem narodu herojstvo majora Gavrilovića je jednako onom kakvo osećaju Grci kada govore o herojima Spartancima i Termopilskom klancu – o jednom malom broju ljudi koji se suprotstavili mnogo puta nadmoćnijem neprijaterlju da pokažu koliko vole svoju otadžbinu , rekao je on.

Stefanović je istakao da je u teškim vremenima “ kada je državu i narod potrebano odbraniti i pre svega održati radom i mudrošću , neohodno da otadžbina ne zaboravi da se seti svoga heroja , ali i svih svojih heroja koji su u ratovima branili i ovaj grad i svoju zemlju „.

Prema njegovim rečima , to su stvari kojih moramo da se podsetimo da se više nikada ne bi ponovile drugim junacima i herojima.

– Mi danas odajemo poštu ovom velikom čoveku , ali i mnogima drugima kojima ćemo vrati čast , dostojanstvo , slavu i poštovanje – ovim odajemo poštu čitavom svom narodu , rekao je Stefanović.

On se zahvalio građanima koji su došli na otkrivanje spomen ploče poručivši im da neguju ovo kao simbol Srbije i kao simbol naših ljudi.

– Srbija mora da ide napred i nadam se da u budućnosti nikada više neće zaboravljati svoje heroje , rekao je Stefanović , koji je i predsedenik srpsko parlamenta.

Član SNS , glumac Tihomir Arsić , istakao je da spomen ploča majoru Gavriloviću ne govori samo o njemu i njegovi vojnicma , već o svim sinovima Srbije koji su za nju ratovali od 1912 . do 1918.godine.

– Stojimo pred bronzanom knjigom predaka koja ovde ponovo stoji zahvaljijući i razumevanju Stefanoviću i gradskom odboru SNS , rekao je on , ukazavši na neophodnost očuvanja tog , ali i drugih spomenika srpskim junacima.

Arsić je istakao i da je to molba i mladim momcima iz komšiluka “kojima ostaljam u amanet da Srbiju naprave boljom od one koju smo mi sačekali i nasledili – da naprave Srbiju koju ne zaboravlja , a tu smo desciplinu mi Srbi kroz istoriju usavršili„. On je izrazio uverenje da će do toga i doći . “ Sada hvala bogu imamo i državu koja hoće da se seti onoga što je dugi niz godina bacano pod tepih „.

Spomen ploča je postavljena na uglu ulica Cara Uroša i Mike Alasa , a posle pomena Gavriloviću i njegovim vojnicima , episkop Jovan preneo je okupljenima blagoslov patrijarha Irineja. Gavrilović je ostao upamćen u istoriji po govoru koji je održao braniocima Beograda 7 . oktobra 1915 . godine , a koji se izučava u mnogim svetskim vojnim akademijama kao primer vojne retorike .

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *