Majsko sećanje na Jošaničko stradanje

Majsko sećanje na Jošaničko stradanje

25 maja 2013

33630_vest__322907054U Foči je počelo obeležavanje 21 godine od zločina u Jošanici, kada su pripadnici takozvane Armije BiH 1992. godine, nakon mučenja, ubili 56 meštana ovog fočanskog sela koji su slavili Nikoljdan.

Dvodnevno „Majsko sećanje na Jošaničko stradanje“, počelo je sinoć kod centralnog spomenika u Foči majskim zadušnim predvečerjem. Učenici Bogoslovije izveli su alegorijsku predstavu „Tražim pravdu za nevine žrtve“, a položeno je cveće i prislužene sveće za 56 žrtava. Prema rečima predsednika Organizacionog odbora obeležavanja ove tragedije Slavka Đorđevića rekao je da je cilj programa „Majsko sećanje na Jošaničko stradanje“ da se ukaže na nepravdu zbog nekažnjenih počinilaca i naredbodavaca.

U zločinu u Jošanici, najmlađa žrtava imala je dve i po godine, a najstarija devedeset godina. On je naveo da se svi pitaju zašto pravosuđe BiH ostaje slepo i uprkos svim dokazima.

„To nema nigde. Pitamo se zašto se ne procesuiraju oni koji su krivi. Ne treba mnogo istraživati i dokazivati samo neka pogledaju fotografije šta je urađeno sa Jošaničanima i sve će biti jasno i tužilaštvu i sudu“, istakao je Đorđević, kojem su najbliži članovi familije pobijeni i koji je kao glavni medicinski tehničar Opšte bolnice u Foči video sve masakrirane žrtve.

Dušanka Lalović jedna je od retkih Jošaničanki koja je preživjela Nikoljdan 1992. godine.“Nijedna institucija koja se bavi pravosuđem nije reagovala na ovaj zločin u kojem je pobijeno 56 ljudi koji su slavili krsnu slavu, među kojima i troje dece. Postoji još svedoka koji znaju ko su zločinci. Dvadeset i jednu godinu razmišljamo o nezapamćenom zlodelu koje se desilo u 20. vijeku i pitamo se zašto ni u 21. vijeku zločinci nisu izvedeni pred sud pravde“, rekla je Lalovićeva, koja je skrivena u šipražju iznad sela preživela brutalna iživljavanja i ubijanje.Sutra će biti upriličene Hodočasne jošaničke zadušnice Srbinje – Jošanica kada će se kolona građana od 7.00 časova uputiti do Gornje Jošanice, nakon čega će biti služen i pomen parastos kod spomenika nevinim srpskim civilima.

(frontal.rs)

 

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *