МАКАР И РАТОВАЛИ, Републику Српску морамо сачуати!

MAKAR I RATOVALI, Republiku Srpsku moramo sačuati!

23 decembra 2015

Grb-i-zastava Republika Srpska 34Šef predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić rekao je za Sputnjik da treba sačuvati Republiku Srpsku i po cenu sukoba.

On je istakao i da je priča o reviziji Dejtonskog sporazuma stara tema, ali i da je sada u BiH otvorena mogućnost za saradnju sa srpskim predstavnicima.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska ne traži ništa što nije u skladu sa mirovnim pravom i Dejtonskim sporazumom, kao i da lasti Srpske spremaju tužbe protiv onih delova međunarodne zajednice koji su prekršili Dejtonski sporazum, Ustav BiH i RS, kao što je to Pedi Ešdaun, bivši viski predstavnik u Sarajevu, ali i sadašnji Valentin Incko.

U Americi je na temu 20 godina Dejtonskog sporazuma organizovano više skupova, a zaključak svih je da za američku spoljnu politiku regija Balkana nije u centru pažnje. Američke ambasade su na ovim prostorima više angažovane nego što to traži zvanična spoljna politika Amerike. Iz Vašingtona se šalje poruka — na vama je da rešavate probleme sa Evropskom unijom, jer oni su balkansku regiju prebacili na EU”, naveo je Kesić.

On je istakao i da na Balkanu postoje bitne teme poput terorizma i Kosova i Metohije.

“Nezavisnost Kosova i Metohije je američki projekat od samog početka i tu je u pitanju kredibilitet SAD. To jeste sada projekat i EU, što znači da je tu u pitanju i njen kredibilitet. Ali nisu uspeli da zaokruže tu priču i da stave nezavisno Kosovo na noge. Mi i danas imamo znak pitanja oko Kosova. Tako da tu postoji frustracija i nezadovoljstvo, mada su uvereni da stvari idu u željenom pravcu. Briselski sporazum vodi ne samo prema jačanju države Kosovo, nego i prema uspostavljanju normalizacije odnosa Prištine i Beograda i to tako da su u pitanju dve suverene države. Cilj im je da primene model dve Nemačke, ali ne u smislu ujedinjenja nego u smislu međusobnog priznavanja”, istakao je Kesić.


Prema njegovim rečima, SAD žele jedinstvenu BiH, jaku, centralizovanu, ali da se tako ne zove i da u velikoj meri to bude završeno uspešno jer će to uraditi sami Srbi.

“Međunarodna zajednica očekuju da se u BiH, to jest, u Republici Srpskoj desi ono što se desilo u Srbiji. One stranke koje su bila najviše nacionalističke, postaju mundijalističke. Ispostavilo se da su te stranke za veću saradnju od onih koje su ranije bile umerene. Najoštrije nacionalističko krilo koje je nekada bilo vezano za SDS sada koristi iste argumente protiv RS kao zvanično Sarajevo. Nema više sukoba gde Bošnjaci napadaju na politiku RS, već to rade Srbi koristeći njihovu terminologiju i retoriku. Oni zagovaraju jaku centralizovanu državu na štetu entiteta. Tvrde i da državne institucije BiH imaju pravo da preuzmu ingerencije nad institucijama entiteta ako je u pitanju kriminal, korupcija i borba protiv terorizma. To su teze koje su ranije postavljali Bošnjaci i međunarodna zajednica. Danas to govore Srbi”, dodao je Kesić.

On ističe da u RS trenutno postoji borba za vlast i mišljenje da cilj opravdava sredstvo.

“Pa čak i da se uništava i dovodi u pitanje legitimitet RS da bi se došlo do vlasti. Rekao bih da je ovo do sada najopasniji moment za RS jer napadi ne dolaze od Bošnjaka, pa čak ni od kancelarije visokog predstavnika — na to smo već navikli, već od Srba koji su legitimno izabrani i koji imaju funkcije u zajedničkim državnim institucijama. Voleo bih da visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini „potegne” bonska ovlašćenja, pa da vidimo da li ih ima ili nema. Ja tvrdim da ih nema! Visoki predstavnik može da pokuša da nekoga smeni sa funkcije, ali vlast u RS to neće prihvatiti. Pitanje je ko bi na silu to mogao da uradi? Moguće je da to budu, nažalost, Srbi koji kroz institucije BiH vide da imaju ovlašćenje da implementiraju odluke visokog predstavnika. Mislim da je to jedina ozbiljna pretnja RS, jer te političke stranke veruju da tako mogu da dođu na vlast. To je sukob ideja i zato se plašim za budućnost Republike Srpske”, istakao je Kesić.

Naveo je i da jedan deo Srba, opozicija u RS “smatra da smo mali i nebitni i da smo zbog toga izgubili”.

“Ta ideja kaže da čekamo bolje vreme i zato sad moramo da budemo pasivni i prihvatamo sve što se traži od nas. Popuštanje je, po njima, najpametnija politika, jer ako to ne uradimo potrošićemo svu snagu na uzaludnu borbu. To je prevladalo recimo u Srbiji. Druga ideja, koju zastupa Milorad Dodik, kaže da ako želimo da sačuvamo RS i odbranimo nacionalne interese, onda moramo da uđemo i u sukobe oko vitalnih interesa. Sukobi ne znače rat. Ali moramo da budemo spremni i za to, ako neko krene nasilno da rešava ovo pitanje. Onda mora biti reakcije i sa srpske strane, jer ne odlučujemo samo mi da li će biti rata ili ne. Ova druga ideja kaže da mi moramo da budemo spremni, i politički i pravno i ekonomski, da se sukobimo oko državnih interesa”, zaključio je Kesić.

(Sputnjik)

KOMENTARI9 komentara

 1. Gordan says:

  Vi, Gospodine Kesiću, poznajete stvari u SAD-u bolje od mnogih koji su u toj oblasti. Konačno nastupa period da se i glas razuma konsultuje, pre nego što se opet nahuškaju ljudi u ratnu kavgu i metež, i premda, opet moraju sesti za pregovarački sto.

 2. Boban says:

  Samo probajte da ubacite naš narod u novi sukob da bi navodno zaštitili Republiku Srpsku, šta ste vi gospodine Kesiću uradili po pitanju razvijanja ekonomskih odnosa sa Sjedinjenim Američkim državama? Želite da prikrijete Vaš kriminal tako što ćete nas uvlačiti u novi oružani sukob?! Neće moći, jer ako treba ja ću prvi zamjeniti stranu i preći kod neprijatelja ako nas Vi budete štitili, ološu korumpirani!

 3. Baja says:

  Derim,Apis I ostali konjislavi ce ici braniti RS. Ha ha ha ha ha sto bi reko Jaro:Hau jes no.

 4. Dux says:

  @Baja Braniti od takvih retardinja kao ti???!!!!!! Hahahaha, pa ti bi se u džaku pi**ka uhvatio za k**ac, koliko si sposoban!!!

 5. Baja says:

  Dux Dux Dux,tako smo mi kerove vabili.

 6. Andjelo says:

  Baja stvarno si jedna smrdljiva pi*kica...kilavko jedan,debil kilavko ;)

 7. Andjelo says:

  Baja ce kad pocne okrsaj da se sakrije u podrum ispod zemlje,naoruzace se mrznjom i besom,a pucace psovkama...za svaki slucaj ponece nekoliko cisto belih pumparica(gaca) kad se bude predavao.A mozda ce se presvuci u neku bababrku...zna on to dobro,priseca se dedove price,i deda mu se tako spasio,ihhh Baja,Baja ... Baja i bez mozga,ali i bez jajaaa...

 8. Dux says:

  Crni Bajo, takve baja(te) dronfulje kao ti su kerovima pušili do iznemoglosti, a onda su vam m**a slali praćkom doma!! Ćuti puši, ćuti ćuti puši-Bajo!

 9. Baja says:

  Jesam gazda brate mili,Hrvatski Srbin u svome Zegaru kod Obrovca pored naseg Hrvatskoga mora a vi Krajisnisi uSrbiji patite i dalje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *