Makedonci manjina u sopstvenoj državi

Makedonci manjina u sopstvenoj državi

24 marta 2014

zastava-makedonijaMakedonija će postati muslimanska zemlja i to je činjenica koja će joj oduzeti identitet, a ne ime, upozorio je bivši premijer vlade u Skoplju, lider opozicione VMRO – Narodne partije, Ljupčo Georgijevski, objašnjavajući značaj pospešivanja procesa posustalog priključivanja evroatlantskim integracijama.

Uoči održavanja aprilskih predsedničkih i vanrednih parlamentarnih izbora, pozivajući se na realnost pokazatelja demokrafske slike u Makedoniji, Georgijevski je ocenio da će na popisu stanovništva 2025. Makedonci ostati ispod nivoa od 50 odsto ukupnog življa u zemlji, nasuprot stalnom povećanju broja Albanaca i ostalih etničkih zajednica muslimanske veroispovesti.

– To znači da će Makedonija postati muslimanska zemlja. To su stvari koje joj oduzimaju identitet, a ne ime. I upravo zato su nam neophodni NATO i savez sa Evropskom unijom – izjavio je Georgijevski.

On je u nastojanjima za prevazilaženje oduženog spora između Skoplja i Atine, zbog sporne službene upotrebe imena Makedonija, koji praktično blokira evroatlantske integracije ove zemlje, u nekoliko navrata, za kompromis sa Grčkom, sugerisao prihvatanje ponuđene solucije medijatora UN Metjua Nimica – „Gornja“ ili „Severna Makedonija“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *