МАКЕДОНЦИ РЕКЛИ “НЕ“: И власт и опозиција против “Заједнице албанских општина“

МАКЕДОНЦИ РЕКЛИ “НЕ“: И власт и опозиција против “Заједнице албанских општина“

26 фебруара 2023

Две главне владајуће странке у Северној Макдонији, СДСМ и ДУИ и македонска опозиција одбациле су данас идеју албанске опозиционе партије Алтернатива за формирање Заједнице албанских општина, оцењујући је као неприхватиљиву и неозбиљну.Алтернатива је јуче позвала странке Албанаца које имају власт у општинама, ДУИ, Алијансу за Албанце и Бесу, да покрену иницијативу за оснивање Заједнице албанских општина у Северној Македонији, као реципроцитет за оно што међународна заједница тражи од Косова, да успостави Заједницу српских општина.

Из СДСМ, партије премијера Димитра Ковачевског, поручили су да ситуација на Косову не може да се ни на који начин преслика у Северну Македонију и да је сарадња општинама апсолутно могућа, по закону.„Свака општина може да сарађује у било ком облику, када нађе интересовање за одређену тему. Сматрамо да је овај захтев неозбиљан, он треба да се користи за стицање политичких поена и на крају је неприхватљив”, рекла је Санела Шкријељ из СДСМ-а.

Највећа албанска партија ДУИ, партнер СДСМ у влади Северне Македоније, оценила је да је предлог Алтермативе за формирање Заједнице албанскиг општина, антиевропски и антиамерички и да је штетан за коначно решење косовског питања.

„Патетично, антиамерички и антиевропски, штетно је за коначно решење косовског питања. Неуспешан покушај опстанка на политичкој сцени након фијаска”, поручили су из ДУИ Алтермативи, која је пре неколико дана напустила владу Димитра Ковачевског због уласка Алијансе за Албанце.

Идеја Алтеративе је неприхватљива и за лидера највеће македонске партије ВМРО ДПМНЕ Христијана Мицкоског, који је оценио да је довољан Охридски споразум и додао да такве идеје могу само да погоршају међунационалне односе.

(Политика)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u