МАКЕДОНЦИ РЕКЛИ “НЕ“: И власт и опозиција против “Заједнице албанских општина“

MAKEDONCI REKLI “NE“: I vlast i opozicija protiv “Zajednice albanskih opština“

26 februara 2023

Dve glavne vladajuće stranke u Severnoj Makdoniji, SDSM i DUI i makedonska opozicija odbacile su danas ideju albanske opozicione partije Alternativa za formiranje Zajednice albanskih opština, ocenjujući je kao neprihvatiljivu i neozbiljnu.Alternativa je juče pozvala stranke Albanaca koje imaju vlast u opštinama, DUI, Alijansu za Albance i Besu, da pokrenu inicijativu za osnivanje Zajednice albanskih opština u Severnoj Makedoniji, kao reciprocitet za ono što međunarodna zajednica traži od Kosova, da uspostavi Zajednicu srpskih opština.

Iz SDSM, partije premijera Dimitra Kovačevskog, poručili su da situacija na Kosovu ne može da se ni na koji način preslika u Severnu Makedoniju i da je saradnja opštinama apsolutno moguća, po zakonu.„Svaka opština može da sarađuje u bilo kom obliku, kada nađe interesovanje za određenu temu. Smatramo da je ovaj zahtev neozbiljan, on treba da se koristi za sticanje političkih poena i na kraju je neprihvatljiv”, rekla je Sanela Škrijelj iz SDSM-a.

Najveća albanska partija DUI, partner SDSM u vladi Severne Makedonije, ocenila je da je predlog Altermative za formiranje Zajednice albanskig opština, antievropski i antiamerički i da je štetan za konačno rešenje kosovskog pitanja.

„Patetično, antiamerički i antievropski, štetno je za konačno rešenje kosovskog pitanja. Neuspešan pokušaj opstanka na političkoj sceni nakon fijaska”, poručili su iz DUI Altermativi, koja je pre nekoliko dana napustila vladu Dimitra Kovačevskog zbog ulaska Alijanse za Albance.

Ideja Alterative je neprihvatljiva i za lidera najveće makedonske partije VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, koji je ocenio da je dovoljan Ohridski sporazum i dodao da takve ideje mogu samo da pogoršaju međunacionalne odnose.

(Politika)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *