МАКЕДОНЦИ СЕ НЕ ШАЛЕ! Председник Македоније упозорио Запад; Македонци напали албански музеј молотовљевим коктелима!

MAKEDONCI SE NE ŠALE! Predsednik Makedonije upozorio Zapad; Makedonci napali albanski muzej molotovljevim koktelima!

8 marta 2017

Untitled-1

U pismu upućenom predsedniku SAD Donaldu Trampu, predsednik Evropskog saveta Donaldu Tusku, generalnom sekretaru NATO-a, Jensu Stoltenbergu i predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, predsednik Đorđe Ivanov navodi da je odbacivanje platforme način prevazilaženja političke krize u zemlji.

Albanska platforma, između ostalog, predviđa da albanski jezik uđe u službenu upotrebu ravnopravno sa makedonskim, što je opoziciona SDSM Zorana Zaeva prihvatila kako bi dobila podršku za koaliciju za formiranje nove vlade.

„Mislim da je odbacivanje ovog dokumenta jedini izlaz iz ćorsokaka u kojem se nalazimo. Samo na taj način će se postići ciljevi Sporazuma iz Pržina, pre svega prioritetnih reformi, političke stabilizacije, smanjenje međuetničkih i međustranačkih tenzija u Makedoniji i vratiti zemlju na put evroatlantskih integracija“, naveo je Ivanov u pismu.

Makedonski predsednik je podsetio da je taj dokument napravljen u stranoj zemlji, u kabinetu jednog stranog premijera.

„Ova platforma ugrožava suverenitet i nezavisnost države, stavlja Makedoniju u položaj zavisnosti od druge zemlje. Implementacija platforme znači promenu Ustava Makedonije, što ugrožava karakter države. Platforma je protivna Ohridskom sporazumu, kojim se uređuju odnosi između etničkih zajednica u Makedoniji“, naveo je Ivanov i dodao da mešanje susednih država u unutrašnje odnose Makedonije zaslužuje svaku osudu.

MOLOTOVLJEVIM KOKTELIMA NA ALBANSKI MUZEJ U BITOLJU 

641551_147654_f (1)

Četiri osobe sa „fantomkama“ na glavama bacile su molotovljeve koktele na Muzej albanskog pisma u Bitolju i pokušale da ga zapale, preneli su makedonski mediji.

Kako se navodi, u napadu na taj muzej, oko četiri sata posle ponoći, polomljena su stakla i prozori na gornjem spratu, ali u unutrašnjosti muzeja nije napravljena šteta. Od tri bačene flaše zapalila se samo jedna, od čega je ostao trag na fasadi i asfaltu ispred objekta.

Na fasadi su nacrtani nacistički kukasti krstevi, a ima i poruka sa pretećom sadržinom.

– Nadam se da će počinioci biti otkriveni i da se ovakvi incidenti u Bitolju više neće dešavati. Događaj nas je uznemirio, a u ovakvim osetljivim trenucima uopšte nisu potrebne ovakve stvari – direktor Muzeja Nuer Arslani.

Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) je osudio incident i pozvao građanje da budu mirni, ocenivši da „neće uspeti scenariji koji imaju za cilj da izazovu konkflikt i sukob među građanima i da produbre političku krizu kako bi se spasao lider suparničke VMRO DPMNE Nikola Gruevski od odgovornosti za kriminal“.

Stranka VMRO DPMNE je saopštila da je događaj sa napadom na Muzej albanskog pisma izolovan i da mora da bude osuđen da bi se sprečila njegova zloupotreba u partijske svrhe.

„Pozivamo nadležne organe da što brže rasvetle slušaj i krivci budu sankcionisani. Ovaj incident je pokušaj da određeni scenaristi izazovu defokusiranje javnosti od aktuelnih slučajeva u državi“, naveo je VMRO DPMNE.

Političke tenzije su u porastu od parlamentarnih izbora u decembru, posle kojih nije formirana Vlada, jer ni VMRO-DMPNE ni SDSM nemaju dovoljno osvojenih poslaničkih mandata da samostalno formiraju Vladu.

(Tanjug)

KOMENTARI5 komentara

 1. Beli Orao says:

  Makedonci samo čvrsto ,ubijajte tu šiptarsku bagru ,otvorite stranicu koja se morala otvoriti !!! Kad već moji Srbi nisu nego podbili rep i sve dozvoljavaju pa čak i u samom Beogradu!!! Naprijed braćo srbsko-pravoslavno Makedonče!!!

 2. Trifun says:

  To je provokacija, iz pouzdanih izvora saznajem da je to cista podvala.

 3. lilit says:

  Bravo Makedonci, vi ste pravi i ponosan narod, a ne kao mi Srbi, dozvoljavamo da nas Albanci j..u godinama

 4. opet ja says:

  Ne dozvoljavaju Srbi i Srbija da Šiptari rade šta hoće već izdajnici koji su dovedeni na vlast. Razlika je velika.

 5. Petković Željko says:

  Ovo su uradili Albanci ,to je oprobana obavještajna taktika s ciljem pojačanja medjuetničkih tenzija.Očito se ide na direktnu konfrontaciju u Makedoniji i sve je usmjereno na gradjanski rat i podjelu Makedonije ako ne i njen nestanak.Predsjednik je izvršio svoju ustavnu funkciju na najbolji mogući način u ovom trenutku čestitam.Makedonci se ne smiju više povlačiti po cjenu sukoba jer on mora nastati to je predodređen scenario Albanske elite podržane od zapadnih krugova.Rusija mora pomoći Makedoncima jer je to nužno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *