МАКЕДОНЦИ ТЕК САД ДОШЛИ СЕБИ! Страхују да ће Шиптари створити „велику Албанију“

МАКЕДОНЦИ ТЕК САД ДОШЛИ СЕБИ! Страхују да ће Шиптари створити „велику Албанију“

31 марта 2017

633564_macedonia-region-borders-mk_f

У садашњој политичкој кризи у Македонији најважнији интерес је да „тиранска платформа“ не заживи јер она практично значи почетак стварања „велике Албаније“, каже за данашњу „Политику“ Иван Стоилковић, председник Демократске партије Срба у Македонији (ДПСМ).

– Ова платформа, донета у страној земљи, осуђује и Македонце и Србе за наводни геноцид на Албанцима у периоду од 1912. до 1956. Ако тај захтев добије право грађанства, српски народ у Македонији наћи ће се у немогућем положају. Уједно ће то довести и Србију у тешку позицију – објашњава Стоилковић.

Он је политичар са најдужим посланичким стажом у Македонији који је у Собрање 11. децембра прошле године поново изабран и изабран на листи ВРМО-ДПМНЕ.

– Све је спорно, чак и интегрисани гранични прелази према Албанији и Косову о којима се не прича много, промена државних симбола, увођења албанског језика у Устав што је увод у федерализацију државе – рекао је он.

Према његовим речима, Македонија се налази у својеврсној геополитичкој квадратури круга.

Реализацијом захтева из албанске платформе, додао је, створиће се двонационална држава у којој неће бити места за припадника мањих народа, Србе, Турке, Роме, а Македонци ће доћи у ситуацију коју бих најближе описао положајем босанских муслимана – Бошњака у садашњој БиХ.

– Највише што из целе ове ситуације можемо да добијемо јесте расписивање нових избора. Али никада не знате када имате посла са „нашим западним пријатељима“. Њихов стратешки интерес је да заврше посао са Албанцима, реше проблем око имена македонсек државе и да нас угурају у НАТО. А како ће у тој држави бити македонским грађанима уопште им није важно. И зато као реакцију имате ерупцију незадовољства – каже Стоилковић.

Он указује да у Македонију идуће недеље долази Доналд Туск председник Европског савета који има улогу да изврши додатни притисак на македонског председника да мандат да лидеру СДСМ, и каже да, колико је упознат, председник Ђорђе Иванов на то неће пристати.

– После тога нам следи додатна дипломатска артиљерија и евентуално као излаз из садашњег лавиринта, нови парламентарни избори заједно са локалним. Наравно све под условом да се не деси неки инсценирани инцидент који би могао да промени ток политичких догађаја – каже Стоилковић.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. kuka says:

    Kamo sreće da vi budete u situaciji u kojoj su Bošnjaci u BiH. Bošnjacima ništa ne fali, pre svega zahvaljujući tome što naspram sebe imaju Srbe koji od njih ništa ne traže i ne očekuju. Naprotiv, dobili su ono što nikad nisu imali. Samo je njima i to malo, pa bi sad da gaze okolo. Njihov stvarni problem je što ne znaju ništa o državi i demokratiji. Ta retorika o jadnim Bošnjacima (kao i jadnim Albancima, uostalom) u skladu je sa opštim graktanjem, ali u njoj nema istine. Srbija ne može biti u težoj situaciji nego što je danas. Šiptari su osnovali svoju državu na njenoj teritoriji, a Zapad ih podržava. Zato su ovakva upozorenja beskorisna. Makedonci su upali u klopku na koju smo ih mi iz Srbije na svim nivoima godinama upozoravali. Tad su oni, zaslepljeni sekundarnim interesima, bili gluvi za naša upozorenja. Iz ove klopke će se sad jako teško iskobeljati. A da su nas slušali mogli su je elegantno zaobići. Oni koji bi, kao mi, želeli da im pomognu, sad su nemoćni, a ostali jedva čekaju da ih pojedu za doručak. Ipak, glavu gore. Budite spremni za "borbu neprestanu", kako reče pesnik. Ako budete istrajni i čvrsti, možda i uspete.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u