МАКЕДОНЦИ ТЕК САД ДОШЛИ СЕБИ! Страхују да ће Шиптари створити „велику Албанију“

MAKEDONCI TEK SAD DOŠLI SEBI! Strahuju da će Šiptari stvoriti „veliku Albaniju“

31 marta 2017

633564_macedonia-region-borders-mk_f

U sadašnjoj političkoj krizi u Makedoniji najvažniji interes je da „tiranska platforma“ ne zaživi jer ona praktično znači početak stvaranja „velike Albanije“, kaže za današnju „Politiku“ Ivan Stoilković, predsednik Demokratske partije Srba u Makedoniji (DPSM).

– Ova platforma, doneta u stranoj zemlji, osuđuje i Makedonce i Srbe za navodni genocid na Albancima u periodu od 1912. do 1956. Ako taj zahtev dobije pravo građanstva, srpski narod u Makedoniji naći će se u nemogućem položaju. Ujedno će to dovesti i Srbiju u tešku poziciju – objašnjava Stoilković.

On je političar sa najdužim poslaničkim stažom u Makedoniji koji je u Sobranje 11. decembra prošle godine ponovo izabran i izabran na listi VRMO-DPMNE.

– Sve je sporno, čak i integrisani granični prelazi prema Albaniji i Kosovu o kojima se ne priča mnogo, promena državnih simbola, uvođenja albanskog jezika u Ustav što je uvod u federalizaciju države – rekao je on.

Prema njegovim rečima, Makedonija se nalazi u svojevrsnoj geopolitičkoj kvadraturi kruga.

Realizacijom zahteva iz albanske platforme, dodao je, stvoriće se dvonacionalna država u kojoj neće biti mesta za pripadnika manjih naroda, Srbe, Turke, Rome, a Makedonci će doći u situaciju koju bih najbliže opisao položajem bosanskih muslimana – Bošnjaka u sadašnjoj BiH.

– Najviše što iz cele ove situacije možemo da dobijemo jeste raspisivanje novih izbora. Ali nikada ne znate kada imate posla sa „našim zapadnim prijateljima“. Njihov strateški interes je da završe posao sa Albancima, reše problem oko imena makedonsek države i da nas uguraju u NATO. A kako će u toj državi biti makedonskim građanima uopšte im nije važno. I zato kao reakciju imate erupciju nezadovoljstva – kaže Stoilković.

On ukazuje da u Makedoniju iduće nedelje dolazi Donald Tusk predsednik Evropskog saveta koji ima ulogu da izvrši dodatni pritisak na makedonskog predsednika da mandat da lideru SDSM, i kaže da, koliko je upoznat, predsednik Đorđe Ivanov na to neće pristati.

– Posle toga nam sledi dodatna diplomatska artiljerija i eventualno kao izlaz iz sadašnjeg lavirinta, novi parlamentarni izbori zajedno sa lokalnim. Naravno sve pod uslovom da se ne desi neki inscenirani incident koji bi mogao da promeni tok političkih događaja – kaže Stoilković.

KOMENTARIJedan komentar

  1. kuka says:

    Kamo sreće da vi budete u situaciji u kojoj su Bošnjaci u BiH. Bošnjacima ništa ne fali, pre svega zahvaljujući tome što naspram sebe imaju Srbe koji od njih ništa ne traže i ne očekuju. Naprotiv, dobili su ono što nikad nisu imali. Samo je njima i to malo, pa bi sad da gaze okolo. Njihov stvarni problem je što ne znaju ništa o državi i demokratiji. Ta retorika o jadnim Bošnjacima (kao i jadnim Albancima, uostalom) u skladu je sa opštim graktanjem, ali u njoj nema istine. Srbija ne može biti u težoj situaciji nego što je danas. Šiptari su osnovali svoju državu na njenoj teritoriji, a Zapad ih podržava. Zato su ovakva upozorenja beskorisna. Makedonci su upali u klopku na koju smo ih mi iz Srbije na svim nivoima godinama upozoravali. Tad su oni, zaslepljeni sekundarnim interesima, bili gluvi za naša upozorenja. Iz ove klopke će se sad jako teško iskobeljati. A da su nas slušali mogli su je elegantno zaobići. Oni koji bi, kao mi, želeli da im pomognu, sad su nemoćni, a ostali jedva čekaju da ih pojedu za doručak. Ipak, glavu gore. Budite spremni za "borbu neprestanu", kako reče pesnik. Ako budete istrajni i čvrsti, možda i uspete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *