Makedonci ukrali leskovački ajvar, pa ga prodaju u SAD!

Makedonci ukrali leskovački ajvar, pa ga prodaju u SAD!

5 novembra 2014

srb-ajvar-4t5ttUdruženje „Leskovački ajvar“ i Regionalna privredna komora Leskovac (RPKL) tužiće Međunarodnom sudu u Ženevi proizvođača ajvara iz Đevđelije jer je ukrao i falsifikovao zaštićeni istoimeni brend. Kako tvrde u asocijaciji privrednika juga Srbije, proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom i međunarodnim sertifikatom iz Lisabona se prodaje u pojedinim marketima u Čikagu.

Delegacija leskovačke lokalne samouprave i ovdašnjih privrednika je, prilikom nedavnog boravka u Sjedinjenim Američkim Državama, bila šokirana kada je u rafovima nekoliko prodavnica u Čikagu videla tegle „leskovačkog ajvara“ proizvedenog u Makedoniji.

– Na teglama je velika nalepnica sa imenom leskovačkog i srpskog brenda, dok je sitnim slovima, skoro da se i ne vidi, ispisano ime proizvođača iz Đevđelije. U zaštitu geografskog porekla uložili smo mnogo vremena i novca i nedopustivo je da se neko na ovaj način poigrava našim proizvodom koji smo brendirali – priča Goran Jović, predsednik RPKL.

On pojašnjava da su informaciju da se „leskovački ajvar“ može kupiti u Americi dobili od naših iseljenika koji nisu proveravali ime proizvođača. Tegla lažnog ajvara, inače, košta četiri dolara.

– Nismo mogli da verujemo da se neko na tako beskrupulozan način poigrao našim brendom i zbog toga ćemo zatražiti pravičnu nadoknadu i naravno zabranu daljeg falsifikovanja – kazao je Jović.

U Udruženju „Leskovački ajvar“ objašnjavaju da postoji elaborat o recepturi po kojoj se sprema ajvar od paprike sa ovog područja i naglašavaju da to može da se čini samo uz njihovu i saglasnost RPKL.

SVETSKI PRIZNAT

LESKOVAČKI ajvar je dobio međunarodni sertifikat 2011. kada je prodato 30.000 tegli ove zimnice. Prema podacima RPKL ove godine je proizvedeno pola miliona tegli, a očekivanja su da će naredne sezone taj broj biti udvostručen.

STIŽE I SPRŽA

U asocijaciji privrednika najavljuju da će krajem ovog meseca predstaviti spržu kao novi leskovački brend. Pored već zaštićenog roštilj mesa, planiraju i zaštitu geografskog porekla još tri proizvoda spravljenih od voća odnosno povrća sa ovog područja.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *