МАКЕДОНЦИ ВЕЖБАЈУ СА АМЕРИКАНЦИМА: “Dragon Guardian” биће на Вардару

MAKEDONCI VEŽBAJU SA AMERIKANCIMA: “Dragon Guardian” biće na Vardaru

8 jula 2017

PRIPADNICI jedinica Armije Makedonije (ARM) uključeni su na dve velike vežbe trupa zemalja članica NATO. Prvi manevri „Saber Guardian 2017” su u Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj, a druga vežba “Dragon Guardian” biće održana na velikom vojnom poligonu Krivolak, nadomak Negotina na Vardaru, na krajnjem jugu Makedonije.

Na vežbi „Saber Guardian 2017”, kako je najavljeno iz Generalštaba ARM u Skoplju, od 11. do 26. jula učestvuje 71 makedonski vojnik, po rasporedu u Rumunuiji i Mađarskoj. Precizirano je da na tim manevrima u organizaciji Komande Armije SAD za Evropu, učestvuje više od 25 000 vojnika iz sastava snaga 22 zemlje članice NATO, „predvođene Armijom SAD u Evropi“.

Na toj vežbi demonstrira se potvrda spremnosti pripadnika oružanih snaga zemalja učesnica upotrebe kredibilne kolektivne odbrane, uključujući i kompjuterski podržane vežbe, terensku obuku i provere bojevog gađanja. Multinacionalna vežba je u cilju „promovisanja stabilnosti i sigurnosti u Crnomorskom regionu, jačanja partnerskih kapaciteta i međusebnog poverenja“.

Po završetku prve, kako je najavljeno u Skoplju, pripadnici ARM biće i deo Evropske komande oružanih snaga SAD, u sprovođenju druge vežbe „Dragon gardijan 2017“ koja će, krajem jula i početkom avgusta, biti održana na poligonu Krivolak. Planirano je da na vežbi bude aktivno 95 vojnika ARM i 300 pripadnika oružanih snaga SAD, koji u Makedoniju treba da uđu 28. jula, sa više od 100 bornih vozila.

U najavama, realizacijom ove „izuzetno velike zajedničke vežbe“, ukazano je, „jača se bilateralna saradnja između Makedonije i našeg najvećeg strateškog partnera SAD“. Time se ujedno, jača i strateško približavanje NATO.

Posebnom odlukom Vlade premijera Zorana Zaeva, dozvoljen je „miroljubiv ulaz snaga SAD, za vežbovne aktivnosti na Krivolaku“. Tom prvom ovakvom vežbom, kako je ocenjeno, ova država „potvrđuje i mogućnosti da pokaže logističku spremnost za održavanje i drugih ovakvih regionalnih vežbi u budućnosti što se ocenjuje da je dobar signal i u okvirima NATO aspiracija Makedonije“.

Za vreme boravka na teritoriji Makedonije, kako je najavljeno, „po gradovima biće prezentiran i deo opreme i mehanizacije sa kojima raspolaže američka vojska u Evropi“. Predviđen je i čitav niz drugih događaja „kojima će pripadnici dveju vojski na trgovima i u parkovima prezentirati deo vežbovnih aktivnosti“…

ZADACI NISU SAMO VOJNI

U procesu ispunjenja zadataka za članstvou NATO, postoje i realne smetnje izvan vojne sfere. U resoru odbrane u Skoplju ukazuju da su zaključcima samita NATO u Bukureštu i sa poslednjeg u Varšavi – Makedoniji isporučeni dodatni uslovi za ispunjenje zadataka kojim bi zavredila poziv za punopravno članstvo. Pored ključnog rešavanja spora sa Grčkom o imenu tu su i dodatni zadaci u delu demokratskih institucija, vladavine prava, borbe protiv korupcije, nezavisnosti medija…

ARM OSTAJE NA JUŽNOJ GRANICI

U nastojanjima za očuvanje sigurnosti na delu južnog graničnog pojasa sa Grčkom, eventualnim ponovnim naletima migranata na njihovoj „balkanskoj ruti“ prema zemljama centralne i zapadne Evrope, pripadnici ARM ostaju „na terenu“, potvrđeno je u Skoplju.Iz resora odbrane najavljeno je da ćebiti zatraženo da Vlada produžirežim kriznog stanja na toj granici još šest meseci.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *