Makedonci zabranili „srpske“ običaje

Makedonci zabranili „srpske“ običaje

8 januara 2015

SKO1_1_Skopje08Deljenjem badnjaka i paljenjem koledarskih vatri ispred zgrada u naseljima i kvartovima, na gradskim i seoskim trgovima, vernici u Makedoniji su obeležili Badnje veče, a potom i Božić. Iako se radi o vekovima staroj tradiciji i običajima, Strumička eparhija kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve ponovo je zabranila deljenje badnjaka i paljenje koledarskih vatri.

Za njih je to običaj srpskog naroda i crkve, pa su zato apelovali da se dani pre Hristovog rađanja praznuju molitvama i posnom hranom na trpezama, a ne sa pesmom, muzikom i roštiljanjem.

„Vladika Strumičke eparhije Naum je poslao cirkularno pismo svim crkvama i vernicima da se pridržavaju kanona MPC i da ne pale badnjake. Umesto igranja oko vatri, pevanja, sviranja, pijenja alkohola i drugih nepravoslavnih navika, vladika Naum traži da se vernici odviknu toga i vrate pravoj istini“, kaže sveštenik Strumičke eparhije, otac Dimitar Krcev.

Strumička eparhija apeluje da se Hristovo rođenje slavi sa pričestima u crkvama, a ne igrom i pesmom oko zapaljenih vatri, gde se deli i masna hrana.

Apel vladike Nauma vernici Strumičke eparhije nisu poslušali. Oni su se kao i do sada pridržavali vekovnih običaja i tradicije pa su za Badnje veče palili, kako ih u Makedoniji nazivaju koledarske vatre.

(Vesti-online.com)

KOMENTARI8 komentara

 1. ARTILJERAC says:

  Još malo pa će poštovati šiptarske običaje.

 2. Vasilije says:

  Makedonsku,crnogorsku i grčku pravoslavnu crkvu vode ekumenisti

 3. Zlatko says:

  A što toa ne e vo red so apelot na pomesniot sveštenik? Pa site znaat deka site tie „vekovni tradicii“ so palenje na ognovi i nalevanje so vino i rakija (pijančenje što ne dolikuva na takov praznik)ne e voopšto makedonski naroden običaj i tradicija (a mislam deka ne e ni srpski iako ripate kako nedoutepana kokoška so napisive), tuku e paganski običaj koj e zadržan do den denes; što se odnesuva pak do lepčeto so parička koe e „tradicija“, rečisi nema vernik koj neznae deka e toa so poteklo od vremeto na srpskata okupacija, kolonizacija i podelba na Makedonija od 1918/19 godina od prosta pričina što takva „vekovna tradicija“ nema vo drugite dva okupirani delovi na Makedonija (Egejska i Pirinska Makedonija) što e dovolen dokaz kako i zborovite na našite dedovci i babi koi gi pametime seušte (ova nemože da se kaže za tetovsko-gostivarskiot i azot kraj kade srpskoto vlijanie e najgolemo vo toa vreme; ona što denes se slučuva nema vrska so verata i običaite a najmalku so „vekovnite običai“ tuku e celosna komercijalizacija na se i samo za profit od prosta pričina što ovoj praznik spaѓa vo grupata na posni praznici a ne kako što se pravi da se mrsi; što se odnesuva do komentarot na „ARTILJERAC“ dobro bi bilo da si go razgledaš sopstveniot dvor bidejќi vie gi izgubivte šiptarite i Kosovo a na vrat vi visi Vojvodina!!! Čestit praznik, HRISTOS SE RODI;

 4. djole says:

  Pa i nasu vode ekumenisti umesto da stite interese nase crkve u tim drzavamaoni ne rade apsolutno nista

 5. Karagjule says:

  kolku e lesno da raspališ kavga na ovie prostori !? Kolku omraza bože ? Ima li razum? Ako sveštenicite so godini ne možat da se dogovorat na kogo mu služat na boga ili na imotot od crkvata, na duhot ili na zlatoto, druga pričina ne gledam zošto bi se karale. Godini veќe seat provokacii, seat omraza sprotivno na verata koja ja propovedaat, ne gledam zošto go provociraat narodot. Naum toa možel da go kaži bez da spomnuva narodi, braќa postete do božiЌ, iako postot e širok poim i bi sakal da objasni kako posti Naum, so `eludnikot, so jazikot gledam se ogrešil, see omraza, golem grev e toa, i toa smisleno. Odamna edna elita vo ovaa država see omraza kon sosedite,namenski od vreme na vreme (dežurni za toa se Grcite i Srbite bugarite i albancite se poretko) sekogaš koga treba da se odvleče vnimanieto od vistinskite problemi tuka se Grcite pa i Srbite. No napalenite komentari dovolno zboruvaat zošto e toa taka. Sekoj vo svojata kuќa prvo da pogledni a potoa vo taa od sosedot!

 6. Karagjule says:

  VISTINA SE RODI

 7. marko says:

  Od kad to sad MPC ima posebne obicaje kada su do juce bili uceni od SPC. To nisu obicaji Srpskog naroda vec pravoslavnog i time sto se sada odricu toga ne cine dobro svom narodu jer ce kao sto neko rece onda poprimiti obicaje nekog drugog naroda(Siptarskog) mozda im se vise dopadaju ti obicaji kako bi lakse kontrolisali taj isti (makednonski) narod...

 8. Ivan says:

  Zlatko, neznam od kuda si ali ostavi se ti Kosova i Metohije i Vojvodine ako sam morao tri meseca vojnog roka u Vranju da provedem u Tetovu a nisam služio JNA nego VJ kada nismo bili zajedno nego odvojeno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *