Makedonija blokira srpsko žito

Makedonija blokira srpsko žito

21 avgusta 2013

srpsko-makedonska-zastavaOdluka Vlade Makedonije o privremenom, ograničenom uvozu pšenice i brašna iz Srbije zarad zaštite domaće proizvodnje, ostaje na snazi – do daljeg, uprkos najavama Beograda da će biti aktivirane mere reciprociteta za uvoz makedonskih poljoprivrednih proizvoda i vina.

Rok do 15. avgusta za tako nešto je probijen, a iz resornog Ministarstva poljoprivrede u Skoplju je potvrđeno istrajavanje na dosadašnjem stavu da za kupljeni kilogram strane, dakle srpske pšenice, moraju biti otkupljena tri kilograma – domaće. Istom merom je uslovljeno da za kilogram brašna iz Srbije, moraju biti otkupljena četiri kilograma brašna iz domaće proizvodnje.

Skopski mediji prenose upozorenja srpskih vlasti o pripremama za uvođenje recipročnih mera prema Makedoniji, ali se istovremeno izveštava i o „redovnom stanju“ na graničnom prelazu Preševo – Tabanovce, gde se ne registruju teškoće prilikom izvoza makedonskih proizvoda. Nema ni pritužbi iz ovdašnjih firmi koje izvoze proizvode u Srbiju.

Dosad je u Makedoniji, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, „u stalnom praćenju situacije na domaćem tržištu pšenice i brašna“, otkupljeno nešto više od 80 odsto ovogodišnje domaće proizvodnje, pa je ocenjeno da u sadašnjim okolnostima „ne može biti reči o povlačenju mere uslovljenog uvoza“.

Otkup domaće pšenice u Makedoniji je u toku. Prema poslednjoj izjavi resornog ministra poljoprivrede Ljupča Dimovskog, s početka avgusta, odluka o uslovljenom uvozu pšenice i brašna neće biti ukinuta sve dok se ne završi otkup domaćeg hlebnog žita i dok se „ne izbalansira“ tržište brašna. Objasnio je da je vladina mera uvedena na zahtev proizvođača i mlinara zbog prevazilaženja problema nelojalne konkurencije.

Odlaganje do kraja godine

U odsustvu zvaničnog određenja roka trajanja uvedene mere, ostaje na snazi preporuka ministra poljoprivrede Makedonije Ljupča Dimovskog, „da se ne spekuliše sa datumima završetka otkupa“, pa su na snazi medijske procene da će „po planu“, do kraja godine biti otkupljeno oko 150.000 tona pšenice.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *