МАКЕДОНИЈА ДАНАС ОДГОВАРА НА ВАЖНО ПИТАЊЕ: Референдум као лакмус-папир

MAKEDONIJA DANAS ODGOVARA NA VAŽNO PITANJE: Referendum kao lakmus-papir

30 septembra 2018

GRAĐANI Makedonije, njih 1.806.336 upisanih u jedinstveni birački spisak, danas će, na istorijskom referendumu, dati odgovor na pitanje: „Da li ste za članstvo u EU i NATO sa prihvatanjem Sporazuma Republike Makedonije i Republike Grčke?“

Potvrdan odgovor podrazumeva prihvatanje da se ova država ubuduće zove Severna Republika Makedonija. Referendum je konsultativni, a najviše je polemike oko toga šta je pravo merilo uspešnosti ovog narodnog izjašnjavanja. Pozitivan ishod referenduma, zadovoljenjem cenzusa 50 odsto plus jedan glas, teško je očekivati, jer oko 600.000 birača, od osamostaljenja države, nikada nije glasalo.– Ako većina glasova na referendumu, što je ideja VMRO-DPMNE, bude protiv, poništićemo dogovor sa Grčkom. No, ako je većina „za“, onda treba da sledimo kurs koji daju građani – ocenio je makedonski premijer Zoran Zaev.

Ukazao je i da će odlučivati samo oni koji glasaju, a oni koji izostanu, „neće se brojiti“.

ŠEF diplomatije Nikola Dimitrov je podsetio da referendum nije pravni uslov sporazuma. U njemu se on spominje, ali kao političko zalaganje i obećanje SDSM u izbornom programu, „baš kao i VMRO-DPMNE još 2005 godine“. Legitimacija na referendumu, kako je ocenio, biće velika većina. Indikatori će biti sagledivi u odnosu na izlaznost na prethodnim glasanjima na parlamentarnim izborima.

– Ako ima jedan glas više „ne“, protiv članstva u EU i NATO, mi ćemo se pokloniti i reći – ovo ne prolazi. Međutim, samo oni koji glasaju mogu da utiču na tu odluku. Ako velika većina građana bude „za“, čak i da nema cenzusa, to će biti uzeto u obzir. Zato, izbegavanje učešća u ovako krupnoj i značajnoj odluci jeste bežanje od odgovornosti – upozorio je Dimitrov.

Nezavisno od rezultata izjašnjavanja, referendum Makedoniju samo uvodi u novu fazu zadatih uslova na pomenutom putu prema cilju, članstvu u EU i NATO. Naredna, nimalo laka obaveza je da se do kraja godine usvoji promena dela ustavnih odredaba, za koju vladajuća makedonsko-albanska koalicija, predvođena socijaldemokratama lidera i premijera Zaeva, u Sobranju, sa 120 poslanika, zasada nema potrebnu dvotrećinsku većinu.

U zadovoljenju svih uslova primene Sporazuma, za oživotvorenje rešenja 27-godišnjeg spora zbog imena Makedonija, deo teških obaveza očekuje i Grčku. I tamošnja vladajuća koalicija u parlamentu takođe nema potrebnu većinu, a početkom naredne godine treba da ratifikuje potpisani dokument sa severnim susedom.

U REDUKOVANOM stavu najveće opozicione stranke u Makedoniji, desničarske konzervativne VMRO-DPMNE, Kristijana Mickoskog, nema apela za bojkot, na šta otvoreno pozivaju neke manje stranke, poput levice.

Šef države Đorđe Ivanov, poručio je da neće glasati na referendumu o promeni imena zemlje.

PODRŠKA ZAPADA

Vladajuća koalicija „Za evropsku Makedoniju“, tokom kampanje dobila je veoma snažnu diplomatsku i ostalu podršku za uspešno narodno izjašnjavanje direktnim angažmanom visokih predstavnika zemalja, pre svega SAD, kao i gotovo svih država članica Unije i NATO.

(Novosti)

KOMENTARI2 komentara

  1. Vojna i ojdesve says:

    Kako bude....

    • petrovgrad says:

      Šiptara u Makedoniji ima toliko da mogu u svakom trenutlu da pokrenu inicijativu za neku referendu. Šiptari nemaju većinu da prođe referendum. Ista je situacija u Švajcarskoj, tamo Albanci iniciraju često različite referendume, ali da sprovedu nemaju većinu, za sada.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *