СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ДОБИЛА НОВОГ ПРЕДСЕДНИКА

SEVERNA MAKEDONIJA DOBILA NOVOG PREDSEDNIKA

5 maja 2019

Kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI Stevo Pendarovski proglasio je pobedu na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji, prvim nakon promene imena države, poručivši da će biti predsednik svih građana koga se niko neće stideti.

Prema poslednjim podacima Državne izborne komisije, na osnovu obrađanih 99,97 odsto glasova, Pendarovski je osvojio 51,67 odsto glasova, dok je kandidatkinja VMRO-DPMNE Gordana Siljanovske Davkova osvojila 44, 73 odsto glasova.

„Zalagaću se za pravičnost i pravnu državu. Idemo svi zajedno napred i svi ćemo biti partneri ka stabilnosti, a ne krizi. Mračno doba je iza nas“, istakao je Pendarovski na konferenciji za novinare u sedištu vladajućeg SDSM-a.Pendarovski je proglasio pobedu rekavši „hvala“, na makedonskom i albanskom jeziku, preneo je portal Plusinfo.

Kako se navodi na sajtu DIK-a, razlika u ovom trenutku između dva kandidata je skoro 60.000 glasova.

Dosadašnji podacima pokazuju da je nevažećih listića 3,58 odsto.

Zaev: Pobeda građana, besprekorno čisti izbori

Premijer i lider vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Zoran Zaev rekao je nakon proglašenja pobede Steve Pendarovskog na predsedničkim izborima da je to trijumf građana i Republike Severne Makedonije.

Zaev je rekao da su izbori bili uspešni i demokratski i da je ovaj izborni ciklus pokazao većinsko opredeljenje građana.

Kako je rekao, danas mogu svi da slave, jer su pokazali da je zemlja evropska i da su sprovedeni besprekorno čisti izbori u oba kruga.

„Pokazali smo da smo spremni za Evropu. Od danas niko ne može da stane na putu naše perspektive“, dodao je Zaev.

Šef izbornog štaba vladajuće albanske stranke DUI Izet Međiti je izjavio da se prema prvim preliminarnim procenama zaključuje da je oko 90.000 albanskih glasača podržalo kandidata vladajuće koalicije.

U drugom krugu prvih predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji izlaznost je bila 44,5 odsto birača čime je pređen neophodni cenzus od 40 odsto.

Izbori su okončani bez većih incidenata i nepravilnosti.

Na 3.480 biračkih mesta u Republici Severnoj Makedoniji i 32 mesta u inostranstvu mogao je da glasa 1.808.131 građanin te države.

(Tanjug)

KOMENTARI7 komentara

 1. samostalan says:

  Idite u Evropu i ne vracajte se, a vasu zemlju ostavite Slihtarima.

 2. teoretičar says:

  Les Miserables! Jadnici, ako se na varam napisao Viktor Igo a ja sa zadovoljstvom pročitao i jedno jedino zapadno i pravo, klasično književno delo. Tako i Severnomakedonci. Doduše, jesu delimično ostaci Makedonaca i Aleksndra Makedonskog ali oglodani i bezvredni. Poješće ih Albanci kao i Crnogorce.

  • teoretičar says:

   Ustvari, hteo sam da pitam čemu se ovaj raduje tako histerično?

  • teoretičar says:

   Ima gornju veštačku vilicu(možda i nema, ali zašto nije trenirao taj osmeh malo više) kao i deformisani, kretenski američki osmeh. Nije dovoljno trenirao. Nije ni čudo jer slične osmehe možete da vidite vrlo često čak i u Americi iako ih ona proizvela i plasirala u svetsku les miserables javnost. Svaka žaba danas na svetu pokušava taj osmeh, pa da se vide desni pa da budu raspečena usta od uva do uva, pa po mogućnosti da izgledaju prirodno. Čest slučaj čak i u Americi gde jedan deo javnih pa i nejavnih ličnosti provodi po dva sata dnevno trenirajući keženje. A da vidite kako izgleda snimanje neke scene za javnost, majko mila. Ima uspelih osmeha, ali kažem, ima kada se zacerekam i pobegnem da me neko ne priupita zašto se cerekam. Nije zgodno u Merici objašnjavati koliko glupavo ti osmesi ponekad izgledaju. Moglo bi da se aktivira ponovo drvo za vešanje. Oni to vrlo ozbiljno a ostali vazali kad vide američku kameru oma peče usta i pokazuju vilice. Srbi, niste zaostali ni najmanje. I Kinezi i sva ostala svetska bratija muku muči sa ovim osmesima. A kasnije će ih ukidati kao i vraćanje sata unazad. Komifo!

 3. milos says:

  Samoubise se makedonci, nismo ni mi daleko od toga .

 4. Istina says:

  ...zahvalio sesvojim pomagačima ''faljaminderi'' što su ga doveli na vlast...

 5. Istina says:

  ...zahvalio se svojim pomagačima ''faljaminderi'' što su ga doveli na vlast...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *