Македонија гори, Босна пред распадом, Хрватска ври, прети ли опасност Србији?!

Makedonija gori, Bosna pred raspadom, Hrvatska vri, preti li opasnost Srbiji?!

3 marta 2017

575089_2016-04-12t203108z-33187966-gf10000380466-rtrmadp-3-macedonia-wiretap_ig

Poslednji događaji u Makedoniji, umešanost kosovskog i albanskog rukovodstva u njih, sukob na relaciji Srbija-BiH, pa današnje odlaganje odluke francuskog suda o ekstradiciji nekadašnjeg lidera OVK i premijera Kosova Ramuša Haradinaja, samo dodatno dolivaju ulje na vatru koja na Balkanu gori više od dve decenije.

Zabrinutost za region, i to zbog Makedonije, izrazila je i Rusija. Zato je sasvim legitimno pitanje da li i građani Srbije ozbiljno treba da se zabrinu, i da li postoji bojazan da bi moglo da dođe do eskalacije koja bi se proširila na prve susede.

Kako za “Blic” kaže direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov, “ako ima vatre u susednoj kući, požar bi mogao da se proširi i na našu”.

– Sve ovo se dešava u našem komšiluku, pa ne možemo baš da budemo spokojni. Nema izgleda da će se sve ovo, za sada, preliti na nas, ali se nikad ne zna – kaže on.

Kako objašnjava, makedonska kriza sa Srbijom nema nikakve veze, “ali nam je tu pred vratima”. Kaže i da ona prerasta u ozbiljan sukob koji može da ima ozbiljne posledice, dok je u slučaju revizije tužbe BiH protiv Srbije, naša zemlja direktno umešana. Ipak, “treba sačekati konačnu odluku suda u Hagu”.

– U BiH je u najvećoj meri posredi sukob između Milorada Dodika i Bakira Izetbegovića, koji ga koriste u političke svrhe. To nije nešto što do sada nismo videli ni mi ni EU. Međutim, problem je što se kriza svaki put diže na sve viši nivo – kaže on, istakavši da je jako loše što se ljudi u velikoj meri navikavaju na ovakva stanja.

Albanija – novi faktor

Kao još jedan, “novi” faktor u celoj regionalnoj priči pojavila se i Albanija. Podrška ove zemlje stiže i takozvanim kosovskim vlastima, ali i albanskim partijama u Makedoniji. Takođe, nije nepoznanica ni njena podrška Haradinaju.

Popov kaže da ne misli da bi moglo da dođe do eskalacije sukoba ili, ne daj Bože rata, osim ako se nešto krupno ne desi na evropskom nivou.

– Sve balkanske zemlje su na putu ka EU, koja će morati da interveniše, ali je nevolja u tome što ni ona nije jedinstvena. Ova godina će i na Balkanu i u Uniji biti veoma napeta – ističe on.

(Blic)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ojde seee says:

    Mnogo vonzemjani u makedoniju, balkan, rupa kosmichka na kosovu, telo opsednato od nlo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *