МАКЕДОНИЈА ИЗМЕЂУ ИСТОКА И ЗАПАДА: Ако их стигне гнев Русије…

MAKEDONIJA IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA: Ako ih stigne gnev Rusije…

31 marta 2018

Proterivanje ruskog diplomate u znak solidarnosti sa Velikom Britanijom zbog slučaja „Skripal“ mogao bi Makedoniju da košta blokade u procesu rešavanja pitanja imena sa grčkom, ali i članstva u NATO.

To je jedan od mogućih scenarija koji ne isključuje bivši makedonski diplomata Risto Nikovski.
Nikovski je u emisiji „Straight Street“, istakao da Makedonija treba da sledi primer zemalja EU,  među kojima Grčka i Bugarska, koje nisu proterale ruske diplomate.

– Šta god da uradimo sa Grčkom u vezi imena to će proći u Savetu bezbednosti UN, ali ako Rusija stavi veto, rešenja neće biti i stoga neće biti ni priključenja NATO – naveo je Nikovski.

Kako su preneli makedonski mediji, ruski ambsador u Makedoniji, Oleg Ščerbak, je rekao da Ambasada od zvaničnog Skoplja nije dobila dokaze da se proterani diplomata bavio špijunskim aktivnostima, iako ih je tražila.

Makedonska strana, dodao je, ne želi ili ne može da obezbedi dokaze za svoje tvrdnje.
Ruski ambasador je rekao da je odluka Vlade Makedonije da protera jednog ruskog diplomatu „politička porudžbina“, da je neosnovana i bez presedana u istoriji bilateranih odnosa Rusije i Makedonije.

Tim potezom Makedonija pokazuje da se priključila „antiruskoj kampanji koja se sprovodi pod rukovodstvom Velike Britanije“, naveo je on.

– Pretpostavljam da se Skoplje odlučilo za taj neprijateljski korak pod uticajen spolja, ali ova okolnost ni na jedan način neće osloboditi makedonske vlasti od odgovornosti i posledica – rekao je ruski ambasador.

Na pitanje kako će Rusija odgovoriti na proterivanje diplomate, on je rekao da Rusija ima dugu diplomatsku tradiciju i da ne donosi ishitrene odluke i korake.

Po rečima Ščerbaka, u diplomatskoj praksi proterivanje diplomate predstavlja ozbiljan i neprijateljski korak, i Rusija će u svoje vreme odgovoriti ta taj potez, adekvatno i promišljeno.

– Sankcije nisu definisane, ali će ih uskoro biti, jer je ova politička odluka Makedonije neprijateljski korak, koji se nije desio u dosadašnjim odnosima dve zemlje – rekao je ruski diplomata.

Vlada Makedonije je 26. marta donela oduku da protera jednog ruskog diplomatu u znak soldarnosti s Velikom Britanijoma zbog trovanja dvostrugog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke početkom marta u Velikoj Britaniji.

Dan kasnije je šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov rekao da je diplomata proteran jer je „pokušavao da dobije klasifikovane informacija važne za bezbednost Makedonije“.

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    Pravoslavni šljam postavljen od nacističkog zapada,dušmanina pravoslavlja,solidariše se sa tim istim dušmanima,a sve računajući na oprost od tih istih pravoslavaca kada dođe momenat da plate za svoje greške i izdajstva! Neće,i ne sme,biti milosti za njih! Ni po koju cenu! Saseći u korenu!

    • Baja says:

      Netrkeljaj!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *