Македонија је нова Украјина

Makedonija je nova Ukrajina

2 aprila 2015

589465_zoran-zaev-ap_fStanje u Makedoniji, nakon što je lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev počeo sa objavljivanjem kompromitujućeg materijala o državnom nelegalnom prisluškivanju je zabrinjavajuće, ocenjuju analitičari koji smatraju da bi ta država uskoro mogla biti dovedena na ivicu provalije.

Ne isključuje se ni ukrajinski scenario, te je zato, kažu, u rešavanje aktuelne krize neophodno uključivanje međunarodnih faktora.

„Ima mnogo skandala sadašnje vlasti zbog kojih bi građani mogli da krenu u proteste koji bi narednih meseci doveli zemlju na ivicu provalije i neviđenog haosa. Mislim da bi posledice ove krize mogle da budu daleko manje ukoliko se međunarodni faktor ozbiljno uključi rešavanje krize, jer ćemo u protivnom biti svedoci događanja koja bi mogla da se porede samo sa onim što se dešava u Ukrajini“, izjavio je novinar Bekim Buci.

Buci, naime, smatra da makedonske partije nisu u stanju da se oslobode nacionalističkih stavova iz prošlosti i da prihvate realnost.

„Još od dolaska Nikole Gruevskog na vlast 2006. međuetnički odnosi su stalno na ivici pucanja.
Premijerova nacionalistička politika je dovela do toga da se odnosi Albanaca i Makedonaca vidno pogoršavaju“, kaže Buci.

On je rekao da je Gruevski vodeći računa samo o pobedi svoje partije VMRO-DPMNE i o svom ličnom rejtingu, doveo zemlju u delikatnu i opasnu situaciju pošto je uništio međuetničke odnose koji su bili noseći stubovi za održavanje Makedonije.

Slučaj „Monstrumi“ o ubistvu petorice Makedonaca mogla bi da bude polazna tačka za destabilizaciju zemlje, rekao je Buci.

Po njegovim rečima, ako se potvrdi sadržaj Zaevljevog materijala o vladinom špijuniranju građana i stranih diplomata, onda bi moglo da dodje do reagovanja ne samo Albanaca nego i samih Makedonaca. Zbog toga je i u ovom slucaju kao i ranije stabilnost Makedonije u rukama stranaca.

Mogućnost međuetničkog rata u Makedoniji nije isključio ni politički ekspert Arsim Sinani koji smatra da političari zapravo pokušavaju da prikažu da je stanje u Makedonij skoro pa ratno.

„Makedonija nije na pragu međuetničkog sukoba već je u ratu za demokratiju i slobodu izražavanja. Ona se realno suočava sa starim jugoslovenskim i evropskim konceptom, dok političke partije makedonsko-albanske odnose koriste da bi se održale na vlasti. Sadašnja vlast je u moralnoj krizi i zbog toga joj je potrebna kriza u međuetničkim odnosima kako bi preživela“, ocenio je Sinani.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *