Македонија је нова Украјина

Македонија је нова Украјина

2 априла 2015

589465_zoran-zaev-ap_fСтање у Македонији, након што је лидер опозиционог Социјалдемократског савеза Македоније (СДСМ) Зоран Заев почео са објављивањем компромитујућег материјала о државном нелегалном прислушкивању је забрињавајуће, оцењују аналитичари који сматрају да би та држава ускоро могла бити доведена на ивицу провалије.

Не искључује се ни украјински сценарио, те је зато, кажу, у решавање актуелне кризе неопходно укључивање међународних фактора.

„Има много скандала садашње власти због којих би грађани могли да крену у протесте који би наредних месеци довели земљу на ивицу провалије и невиђеног хаоса. Мислим да би последице ове кризе могле да буду далеко мање уколико се међународни фактор озбиљно укључи решавање кризе, јер ћемо у противном бити сведоци догађања која би могла да се пореде само са оним што се дешава у Украјини“, изјавио је новинар Беким Буци.

Буци, наиме, сматра да македонске партије нису у стању да се ослободе националистичких ставова из прошлости и да прихвате реалност.

„Још од доласка Николе Груевског на власт 2006. међуетнички односи су стално на ивици пуцања.
Премијерова националистичка политика је довела до тога да се односи Албанаца и Македонаца видно погоршавају“, каже Буци.

Он је рекао да је Груевски водећи рачуна само о победи своје партије ВМРО-ДПМНЕ и о свом личном рејтингу, довео земљу у деликатну и опасну ситуацију пошто је уништио међуетничке односе који су били носећи стубови за одржавање Македоније.

Случај „Монструми“ о убиству петорице Македонаца могла би да буде полазна тачка за дестабилизацију земље, рекао је Буци.

По његовим речима, ако се потврди садржај Заевљевог материјала о владином шпијунирању грађана и страних дипломата, онда би могло да додје до реаговања не само Албанаца него и самих Македонаца. Због тога је и у овом слуцају као и раније стабилност Македоније у рукама странаца.

Могућност међуетничког рата у Македонији није искључио ни политички експерт Арсим Синани који сматра да политичари заправо покушавају да прикажу да је стање у Македониј скоро па ратно.

„Македонија није на прагу међуетничког сукоба већ је у рату за демократију и слободу изражавања. Она се реално суочава са старим југословенским и европским концептом, док политичке партије македонско-албанске односе користе да би се одржале на власти. Садашња власт је у моралној кризи и због тога јој је потребна криза у међуетничким односима како би преживела“, оценио је Синани.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u