МАКЕДОНИЈА ЈЕ ПОСТАЛА НОВО БОЈНО ПОЉЕ између Запада, Русије и Кине

MAKEDONIJA JE POSTALA NOVO BOJNO POLJE između Zapada, Rusije i Kine

19 septembra 2018

Dok se Makedonci pripremaju za jedno od najvažnijih glasanja u svom životu, na društvenim mrežama sve je više postova koji traže od njih da spale svoje glasačke listiće, dok stotine novih sajtova boziva na bojkot referenduma. Jedan novinski članak, koji se masovno šeruje, upozorava da Gugl može da eliminiše makedonski sa liste priznatih jezika, u zavisnosti od glasanja.U tom društvenom ratu, makedonski i zapadni zvaničnici upozoravaju da iza dezinformacija na društvenim mrežama stoje grupe pod pokroviteljstvom Rusije, koje žele da podstaknu strahove i smanje izlaznost na referendum, koji ovu balkansku naciju vodi u NATO.

I dok Rusija sa jedne strane ne želi uspeh referenduma, Zapad je nizom postupka pokazao da ga podržava, piše Njujork tajms.

Američki sekretar za odbranu Džim Matis otputovao je u ponedeljak u Skoplje, da bi pokazao američku podršku. Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO, već je posetio makedonsku prestonicu kao i nemačka kancelarka Angela Merkel, ali i Federika Mogerini, šefica spoljne politike Evropske unije.

Svi sa jednostavnom porukom: sada ili nikad.

– Nema povratka nazad. Svaki pokušaj da se otežaju ovakvi procesi vratiće Makedoniju u stanje neizvesnosti i društvo u kojem bi se ponovo uspostavile autoritarne vrednosti – izjavio je premijer Zoran Zaev.

Sa mladom i krhkom demokratijom, Makedonija je najnovija balkanska zemlja koja se našla u središtu dugoročnog političkog takmičenja između Rusije i Zapada.

Na referendumu, koji je zakazan za 30. septembra, makedonski birači treba da se izjasne da li žele da završe decenijski spor sa Grčkom i pristanu na to da Makedonija postane Severna Makedonija.

Ruski zvaničnici su negirali da pokušavaju da utiču na ishod evropskih izbora, ali ruske diplomate nisu skrivale svoje protivljenje daljem širenju NATO-a, tvrdeći da će to destabilizovati Balkan.

– Rusija želi da ubedi Makedonce da će ih Zapad napustiti, da je Rusija stabilan uticaj u regionu. To jednostavno nije istina. Promena imena Makedonije i ulazak zemlje u NATO savez smanjilo bi uticaj Rusije u regionu. Pristupanje Makedonije savezu jedna je od najvećih noćnih mora Rusije– rekao je portparol Pentagona Erik Pahon.

Zvaničnici u Makedoniji krive ruske onlajn grupe za širenje lažnih članaka i postova na Fejsbuku za povećanje socijalnih podela, uticanje na izlazak na referendum i širenje javnog besa.

Zapadni zvaničnici smatraju da je primarni cilj Moskve da smanji odzivnost. Ako manje od polovine registrovanih birala učestvuje na referendumu, pitanje će biti vraćeno parlamentu, što će potkopati narodni mandat za rešenjem.

Prema rečima stručnjaka, Skoplje je trenutno „špijunsko gnezdo“ između Rusije i zapada. Međutim, ovde se spominje još jedna strana sila, a to je Kina. Kako ističe Bruno Makaeš, portugalski političar i naučnik, „Rusija su samo mišići. Mozak je Kina i novac je Kina.“

Prema njegovim rečima, Kinezi žele da izgrade novi Put svile između Centralne Evrope i njene luke u Grčkoj. Način da se zaustavi gradnja tog puta jeste stvaranje konflikta na Balkanu.

Ako Makedonija bude bačena u haos (ili dovedena u NATO), Kina će izgubiti jedini dostupni put ka Evropi, jer put može proći samo kroz tri zemlje, a Albanija i Bugarska su već čvrsto unutar NATO – rekao je Ljupče Palevski, još jedan opozicioni političar.

Njujork tajms podseća da je Makedonija bila na pragu članstva u NATO 2008, ali ih je Grčka blokirala. Referendum dolazi nakon što su Zaev i premijer Grčke Aleksis Cipras postigli dogovor u junu o promeni imena, čime se završio decenijski sukob.

Zvaničnici u Skoplju veruju da SAD stoje čvrsto iza odluke da Makedonija bude primljena u NATO.

– Ovo je naša velika šansa. Građani znaju da moraju da iskoriste ovaj trenutak. Na ovaj način oblikovaće svoju i budućnost svoje zemlje – rekao je Zaev.

(Telegraf)

KOMENTARI4 komentara

 1. doktrina soka says:

  od 90tih su bili baza Amera i Nato,kada su bombardovli SRJ i srpski narod,sada su ih nagradili,najzaostalija su zemljica na Balkanu,i uvaljeni u hovna do vrata,e sada je red na Makedonce da im uceraju i raskomadaju,ko u hororu. Nezna se sta je gore biti prijatelj ili neprijatelj anglikancima.

 2. Deda Micko says:

  Makedonci, zabili ste Srbiji nož u leđa kad joj je bilo najteže. Raspadajte se sada, daleko vam lepa kuća, pojeli vas crvi.

 3. Miraš says:

  Vašingtonu i Briselu najvažnije je da prostor Severne Makedonije preuzme NATO nakon promene imena, a u EU će stići o kukovom letu. Šta će narod dobiti time? Samo prevaru. Nisu se usudili na referendumskom pitanju da pošteno napišu novi naziv države "Severna Makedonija" te izgleda da atlantisti za uspeh referenduma računaju sa omekšavanjem Makedonaca. Šta sve trpe mogu da ih stave i u omekšivač za pranje rublja. ... Referendum u Makedoniji je blizu, predvidjen je za 30 septembar. Referendumsko pitanje glasi: „Da li ste za članstvo u EU i NATO, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Republike Makedonije i Grčke”.

 4. Deda Micko says:

  Kad se svi Makedonci pokaju i poiznaju da su Srbi, mozemo da filozofiramo. Do tada, gud baj izgubljeno, izdajnicko pleme.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *