МАКЕДОНИЈА КЉУЧА: Заев хоће Шиптара за председника скупштине!

MAKEDONIJA KLJUČA: Zaev hoće Šiptara za predsednika skupštine!

14 marta 2017

512998_img650x420_img650x420_crop macedonia 56

Lider makedonske opozicije otpočeo juče konsultacije sa tri albanske partije o izboru predsednika parlamenta. Na to mesto namerva da postavi Albanca i od njega tražiti mandat za formiranje vlade.

Lider Socijaldemokratskog saveza za Makedoniju (SDSM) Zoran Zaev otpočeo je juče konsultacije s tri albanske partije o izboru predsednika skupštine u Skoplju, i na to mesto namerava da postavi Šiptara.

Zaev, kako makedonski mediji prenose, želi da od svog predsednika parlamenta dobije mandat za formiranje vlade, što predsednik Đorđe Ivanov odbija da mu da.

Prvi put u istoriji zemlje

Štampa u Skoplju navodi da se kao favorit za mesto predsednika Sobranja pominje Telat Džaferi iz najveće albanske partije, Demokratske unije za integracije (DUI), koji je nekad obavljao dužnost ministra odbrane.

– Nakon što Džaferi bude izabran za predsednika skupštine sazvaće konstitutivnu sednicu tog tela. Zaev na toj sednici namerava da potvrdi većinu od 67 poslanika, koju je napravio s tri albanske partije. Nakon toga će od Džaferija tražiti mandat za formiranje vlade, budući da predsednik parlamenta po ustavu menja predsednika republike. Zaev se nada da će tako njegova vlada dobiti legitimitet – objašnjavaju makedonski mediji.

Da je to plan potvrdio je i lider DUI Ali Ahmeti. On je prošle nedelje za Rojters izjavio da je, prema koalicionom dogovoru, planirano da predsednik skupštine bude Albanac.

– Očekujem uskoro konstitutivnu sednicu parlamenta, kad će to biti i potvrđeno – rekao je Ahmeti.

Ukoliko se to stvarno dogodi, Albanac će se prvi put naći na funkciji predsednika Sobranja od 1991, kad se Makedonija otcepila od Jugoslavije i postala samostalna.

Međutim, građani Makedonije i stranka VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog tome se oštro protive.

– Predsednik skupštine ne može da bude izabran bez naše stranke. Ako se to dogodi, predsednik neće biti izabran legalno – naveli su iz VMRO-DPMNE, koja je dobila najviše glasova na decembarskim izborima, odnosno 51 mesto u parlamentu sa ukupno 120 poslanika.

Albanski uslovi

Ta partija je ponudila podršku manjinskoj vladi ukoliko se SDSM odrekne takozvane „Tiranske platforme“, koja podrazumeva izjednačavanje albanskog jezika s makedonskim, promenu grba, himne, zastave i imena države… U suprotnom VMRO-DPMNE traži raspisivanje novih izbora.

– Ako Zaev neće da se odrekne „Tiranske platforme“, neka pristane na nove parlamentarne izbore u maju i neka taj dokument predstavi građanima. Na tim izborima građani će reći šta misle o planovima Albanaca da vladaju Makedonijom – navela je VMRO-DPMNE.

I predsednik Makedonije Đorđe Ivanov naveo je da je spreman da ponudi mandat za formiranje vlade Zaevu, ali pod uslovom da se odrekne „Tiranske platforme“, za koju tvrdi da ju je pisao albanski premijer Edi Rama.

Građanska inicijativa „Za zajedničku Makedoniju“, koja već dve nedelje organizuje proteste protiv šiptarske vlade, najavila je juče da ne namerava da odustane sve dok Zoran Zaev ne odbaci „Tiransku platformu“.

– Svakodnevno ćemo izlaziti na ulicu. Želimo jedinstvenu Makedoniju, nećemo da nam bilo ko cepa državu – naveli su organizatori protesta.

(Informer)

 

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ojde se says:

    Hehehe, rat, vojna, 89% umreche narod od svih narodnosti. Kataklizma. Nijedan kontinent neche da bude istti, prommenice svoj polozaj...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *