МАКЕДОНИЈА НА ИВИЦИ ГРАЂАНСКОГ РАТА: Посланицима који су гласали за уставне промене, глава у торби!

MAKEDONIJA NA IVICI GRAĐANSKOG RATA: Poslanicima koji su glasali za ustavne promene, glava u torbi!

23 oktobra 2018

Svih 80 poslanika u makedonskom Sobranju, koji su u petak podržali ustavne promene, dobilo je posebno obezbeđenje.

Oni su obezbeđenje dobili posle pretnji koje su im upućivane zbog glasanja u parlamentu, rekao je makedonski ministar policije Oliver Spasovski.

– Uradili smo bezbednosnu procenu poslanika, pogotovo onih koji su podržali početak ustavnih promena i oni će biti pod policijskom zaštitom sve dok se ne proceni da zaštita više nije neophodna – izjavio je Spasovski, prenosi MIA.Spasovski je izjavio da su “prave pretnje” upućene poslanicima, pogotovo putem Fejsbuka i drugih društvenih mreža. Pored direktnih pretnji poslanicima, prećeno je i njihovim porodicama, dodaje makedonski ministar.

– Svako ko pokuša da unese osećanje nesigurnosti među građanima biće optužen – rekao je Spasovski, dodajući da su pretnje došle i od grupa koje su dovedene u vezu sa pokretom Bojkot referenduma, prenosi MIA.

Odgovarajući na pitanje novinara o optužbama VMRO-DPMNE da je pojedinim poslanicima nuđen novac u zamenu za pozitivan odgovor na ustavne promene, Spasovski kaže da će kancelarija javnog tužioca biti odgovorna da istraži takve optužbe.

– Ako postoji osnov za ove tvrdnje, onda bi javni tužilac trebalo da pokrene istragu. Takođe, ako je poslanicima nuđen novac, trebalo bi to da prijave, jer je mito krivično delo – rekao je Spasovski.

Sobranje je podržalo u petak predlog o pokretanju inicijative za promenu Ustava u skladu s Prespanskim sporazumom, za koju je glasalo i osam poslanika opozicione VMRO-DPMNE, čime je postignuta dvotrećinska većina od 80 poslanika.

Poslanici VMRO-DPMNE su prethodno vladajućoj većini postavili četiri uslova pod kojima će pristati da glasaju za promenu imena zemlje u Republika Severna Makedonija, prenela je agencija MIA, a jedan od uslova je i amnestija za optužene za izazivanje nasilja krajem aprila prošle godine u Sobranju.

(B92)

KOMENTARI10 komentara

 1. Taipova Češma says:

  Ništa od pretnje.Makedonci su ubili kralja Aleksadra a ne mogu nekog nikogovića koji je za velike pare dao svoj glas. Samo KONKRETNO,za onog za koga je sto posto sigurno da je uzeo pare - da iako je ništavilo uđe u istoriju.

  • Velika Metla says:

   TČ,takvi se likvidiraju sa komplet celom porodicom,jer taj čin izdajstva im je u genima!

  • neko says:

   Nije nikakav slavoskopjan ubio Srbskog Kralja Aleksandra vec Bugarski fasista.Skopjani bi da se pretstavljaju kao originalni Makedoni tj. Naslednici antickih Makedona a osnovno neznaju ne pise se makedonija vec MAKEDONIA

   • Megi says:

    Ne e tocno, ne se pisuva MAKEDONIA tuku Makedonija. Vo zborovite sekogas pomegju i i a se pisuva j. Pr.istorija, hemija, Srbija, Italian it.

    • Oštrivoje says:

     ti si expert za duboko ranje? Istoriju nisi specijalizirao?

 2. Velika Metla says:

  Fašistički zapad može da potplati čak i nekoliko hiljada ljudi,ALI ceo narod NIKADA! Zna narod KO je zapad,i ŠTA je donosio zapad UVEK kada je dolazio na Balkan! Samo zlo!

 3. Vojna i ojdesve says:

  Biche rata... Ode 90% baljanaca na zhurku pod zemlju.... Ode, ode, ode, od rata....

 4. ćeburaška says:

  Šta su tražili, to su i dobili, neće im trebati judini srebrnjaci tamo gde oni idu!

 5. Vesko says:

  Te dzukele nece spasiti nikakva policija ako Makednoci zaista krenu da se obracunaju sa tim olosem koji smatra da je volja Makedonaca nebitna u odlucivanju o identitetu drzave i naroda. Mogu da ih lako opkole u Sobranju i sve pobijaju sa par zolja...niko nije jaci od naroda. Niko.

 6. Mile says:

  Živela Makedonija samo pod imenom MAKEDONIJA.Dole izdajnici koji glasaju za dolare i hoće da domovini promene ime na silu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *