Македонија: Посао и кредит за џихадисте

Makedonija: Posao i kredit za džihadiste

31 januara 2015

reg-Sulejman-Redzepi_620x0Poglavar Islamske verske zajednice u Makedoniji (IVZ) reis-ul-ulema Sulejman efendi Redžepi objavio je i uputio na analizu ambasadama u Skoplju „plemeniti projekat“ za sprečavanje radikalizacije i priključivanje svojih vernika teroristima, mahom na strani Islamske države.

Projekat koji je pripremila humanitarna organizacija „Hilal“ predviđa mere za odvraćanje mladih od radikalnog islama, ali i neke kontroverzne projekte kada su u pitanju povratnici sa ratišta. Naime, u delu koji se odnosi na socijalnu i ekonomsku rehabilitaciju veterana sa „svetih ratišta“ (koje bezbednosne strukture ocenjuju kao „potencijal no surove ubice“) IVZ predviđa njihovo uključivanje u privredu Makedonije. Sugerisana je ili prekvalifikacija ili dokvalifikacija bivših svetih ratnika Alaha, uglavnom za zanatska zanimanja, budući da je najveći deo regrutovanih – neobrazovan. A radi lakšeg uključivanje povratnika džihadista u društvenu sredinu Makedonije, projektom se predviđa zapošljavanje ratnih veterana u javni sektor, ali se predlažu i mikrokreditne šeme finansijske podrške islamskim ratnim veteranima za njihov ulazak u „male biznise“.

Najveća prepreka ovakvim planovima IVZ je nova zakonska regulativa Makedonije koja ne samo da ne daje pomoć i kreditiranje, već predviđa kažnjavanje četvorogodišnjom robijom povratnika iz ratova u drugim državama!

SVETI ALAHOVI RATNICI

Ono što je nezvanično objavljeno u medijima na albanskom jeziku u jedinicama „svetih Alahovih ratnika“ na bojištima u Siriji, regrutovano je više od 600 Albanaca iz Albanije, Makedonije, sa Kosova i juga Srbije. Najveći deo od njih je sa Kosova. Među njima je i najviše poginulih, više od 20, a nešto manje (oko 15) Albanaca poginulih na ratištima u Siriji je iz Albanije i Makedonije.

(Večernje novosti)

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *