Македонија пред изборима

Makedonija pred izborima

15 novembra 2016

spoljna-nikola-gruevski-620x330

Od svih ove godine zakazanih vanrednih parlamentarnih izbora u Makedoniji, ovi, koji su predviđeni za 11. decembar su najizvesniji. Prethodni su odlagani iako su zakazivani na osnovu Pržinskog dogovora, za čiju realizaciju su  garanti lideri četiri parlamentarne partije: makedonske VMRO-DPMNE, SDSM, albanske DUI i PDP, uz svedoke, koji su im pomagali, iz diplomatskih predstavništava EU i SAD.

Više od 40 partija i NVO učestvovaće na izborima, što u koalicijama, što samostalno. Oko 1.770.000 glasača u Makedoniji i inostranstvu svojim glasom treba da izabere novu  parlamentarnu vlast na fer i demokratskim izborima ili, kako se koristi novi termin, na kredibilnim izborima.Jedna od glavnih aksioma izbora kod svih koji se bore za vlast jeste da niko ne može da kreira vlast u Makedoniji, već samo njeni građani.

U tom smislu i glavni komentator TV Sitela,  uputio je poruku građanima da se ugledaju na predsedničke izbore u SAD gde je narod izabrao predsednika a ne razni „sorošovci”. I sam komentator je izneo svoje zadovoljstvo što je za predsednika izabran Tramp a ne Klintonova verujući da će Tramp obustaviti dalje teritorijalne podele na Balkanu. Uz američku predsedničku poruku stigla je i veoma konkretna poruka iz EU, po drugi put uslovna, da Makedonija ako želi u EU i u NATO, neophodno je da sprovede kredibilne izbore i reforme.

Makedoniji je ovo osma prolazna ocena ali do sada Grčka joj je, radi imena, blokirala šest puta ulazak u EU.

U međuvremenu, iako tek 21. novembra počinje zvanična kampanja za vanredne parlamentarne kredibilne izbore, borba za vlast traje još od  samog početka krize, tj. od kako su završeni poslednji redovni parlamentarni izbori 2014. godine. Kriza je inače svoju kolminaciju doživela objavljivanjem detalja afere “ prisluškivanje”, a da još nije razotkriveno ko je i po čijem nalogu je snimao građane, kao i kako je do tih snimaka stigao lider SDSM koji ih je obelodanio.

Što se vladajuće partije VMRO-DPMNE tiče, ona je uglavnom ostala u potpunom koalicionom sastavu formiranom još na poslednjim izborima  2014. Koaliciju sačinjava 25 partija,među njima i srpska partija koju predvodi Ivan Stoiljković. U toku krize su samo dve,manje partije, napustile ovu koaliciju.

Koalicija VMRO-DPMNE  i po anketama i po nastupima deluje jedinstveno i sigurno i vodi ispred svih, na čelu sa svojim liderom Nikolom Gruevskim. Osnovna vodilja za kampanju je ekonomija, gde se obećavaju izgradnje novih fabrika i na hiljade novih radnih mesta  dok je politička misao, koju permanentno apostrofiraju svi članovi partije  da samo građani imaju pravo da odlučuju o svojoj sudbini a ne neke ambasade ili stranci.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *