Македонија следећи члан НАТО?

Makedonija sledeći član NATO?

27 jula 2017

MAKEDONIJA je sledeća država koja treba da se priključi NATO, izjavio je za Glas Amerike bivši komandant Severnoatlantske vojne alijanse general Džejms Stavridis.

– Nadam se da će Grčka biti u mogućnosti da radi sa Makedonijom na rešavanju spora oko imena, čime će biti otvorena vrata za Makedoniju da uđe u NATO. Mislim da je Makedonija sledeća država koja će se priključiti Alijansi – izjavio je general Stavridis. Prema njegovim ocenama, to bi bio sledeći korak prema ujedinjenju i učvršćivanju Balkana.

Početkom jula, u telefonskom razgovoru sa premijerom Vlade u Skoplju Zoranom Zaevom, potpredsednik SAD Majk Pens je, u ime predsednika Donalda Trampa, istakao podršku SAD za evroatlantsku integraciju Makedonije. A posle izbora nove vlade u Skoplju i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je istakao značaj sprovođenja potrebnih reformi, a sve u cilju ubrzanog približavanja Makedonije evroatlantskim integracijama.

U tom procesu Skoplje intenzivira vojne veze sa SAD, između ostalog uključivanjem u manevre trupa Alijanse pod američkom komandom. Pripadnici jedinica Armije Makedonije (ARM) bili su uključeni u manevre trupa zemalja članica NATO Saber Guardian 2017 u Rumuniji, Bugarskoj i Mađarskoj, od 11. do 26. jula. Na toj vežbi, kako je potvrđeno u Generalštabu ARM u Skoplju, učestvovao je 71 makedonski vojnik, po rasporedu u Rumuniji i Mađarskoj.

Pripadnici ARM biće i deo Evropske komande oružanih snaga SAD, u sprovođenju druge vežbe „Dragon gardijan 2017“, koja će narednih dana početi na poligonu „Krivolak“ na krajnjem jugu Makedonije. Planirano je da na vežbi bude aktivno 95 vojnika ARM i 300 pripadnika oružanih snaga SAD, koji u Makedoniju treba da uđu u petak, 28. jula, sa više od 100 bornih vozila.

Realizacijom ove „izuzetno velike zajedničke vežbe“, ukazano je, „jača se bilateralna saradnja između Makedonije i našeg najvećeg strateškog partnera, SAD“. Time se ujedno, jača i strateško približavanje NATO.

VLADINA DOZVOLA

VLADA premijera Zorana Zaeva posebnom dozvolom je vizirala „miroljubiv ulaz snaga SAD radi vežbovnih aktivnosti na ‘Krivolaku'“. Tom, prvom ovakvom vežbom, kako je ocenjeno, ova država „potvrđuje i mogućnosti da pokaže logističku spremnost za održavanje i drugih ovakvih regionalnih vežbi u budućnosti, što se ocenjuje kao dobar signal i u okvirima NATO aspiracija Makedonije“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *