Македонија: Српске штампе и даље нема, чека се „пеглање“ дугова

Makedonija: Srpske štampe i dalje nema, čeka se „peglanje“ dugova

22 oktobra 2016

3445hz4h4

Srpska štampa već deset dana ne doprema se u Makedoniju zbog nerešenih problema u poslovnom aranžmanu između distributera za Makedoniju Media print Makedonija (MPM), u vlasništvu najbogatijeg preduzetnika u ovoj zemlji Jordana Kamčeva, i firme Beokolp, izvoznika iz Beograda.

Ogorčeni čitaoci, prevashodno iz Skoplja i Kumanova, danima bezuspešno tragaju ne bi li pronašli „svoje“ novine, lišeni najosnovnijih informacija o razlozima prekida distribucije srpske štampe.

U iščekivanju prevazilaženja problema nastalih blokadom isporuke srpske štampe iz Beograda zbog neizmirenih nagomilanih dugova distributera za Makedoniju – MPM, čitaoci ostaju i bez svojih novina i bez pravog objašnjenja oduženog „zaobilaženja“ sa neizvesnim ishodom.

– „Novosti“ čitam od prvog izdanja, dakle, 63. godine. Bio sam u jednom periodu i saradnik redakcije. Zaista mi je veoma teško što smo ovako ostavljeni bez svojih novina. Ostali smo i bez svečanog rođendanskog broja. Išao sam nekada da čekam i voz iz Beograda kojim je dopremana štampa, a sada sam evo doživeo da u savremenim uslovima komukacija nemam svoj list, gotovo ispovedno nam kaže dr Perivije Ranić (83), iz Skoplja.

Ogorčen je zbog neposlovnosti i nekorektnosti distributera jer unapred plaća primerak „Novosti“. Novine deset dana ne dolaze, ali novac mu ne vraćaju.

Jedan od naših najstarijih redovnih čitalaca profesor Dobrivoje Stošić (78) iz Kumanova, kod dopisnika „Novosti“ svakodnevno se interesuje „šta je sa našim novinama…“?

– Decenijama sa suprugom čitamo „Novosti“ revnosno do poslednje sportske strane. Između ostalog godinama već iz „Novosti“ prikupljam nastavke feljtona i to kasnije koričim, kao i sve dodatke. Sada smo evo danima uskraćeni i za „Novosti“ i za makar kakvo objašnjenje do kada će ta „poslovna preventiva“ trajati, kaže Stošić.

Među brojnim čitaocima koji se svakodnevno javljaju tražeći „nekakvu informaciju o izostanku srpske štampe“ su i Mirjana Dimovska, Mirko Denić, Đorđe Kandić, Snžana Jankovska, Miroslav Jegdić, Miloje Ognjenović, Dragoljub Braunović, Mirjana Miovska, Lazar Perović… koji uporno tragaju za „svojim“ primerkom „Novosti“. Prosto ne mogu da se pomire sa činjenicom da novina iz Srbije jednostavno – nema.

Milisav Krstić (76) bivši dugogodišnji dopisnik „Politike“ iz Skoplja, kaže da ne pamti tako dugu pauzu dopreme štampanih izdanja iz Srbije u Makedoniju. Podseća da je „srpska štampa u Skoplje redovno stizala čak i „pod bombama“, u vreme NATO agresije na Srbiju“.

Lišeni bilo kakve informacije o ishodu oduženih usaglašavanja i eventualnog „peglanja“ nagomilanih dugova MPM prema Beokolpu, deo čitalaca čak nagoveštavaju organizovanje „mirnih protesta ispred Ambasade Srbije u Skoplju“…

– Možda neko to ne može da shvati, no meni je nezamisliv dan bez „Novosti“. Idem ovih dana i na skopsku autobusku stanicu u sačekujem putnike koji dolaze iz Srbije, ne bi li kod nekog od njih našao pročitane „Novosti“. Na žalost bilo je nekoliko dana kada mi ni taj „metod“ nije uspevao i nevoljno sam se vraćao bez „Novosti“. Ne mogu da verujem da nam se ovo dešava u savremenim uslovima dostave, kaže Mirko Denić za „Novosti“.

OGORČENI ČITAOCI

Iz Srpskog kulturno informativnog centra „Spona“ u Skoplju za „Novosti“ je potvrđeno da veliki broj čitalaca, članova Centra ogorčeno reaguje i traži nekakvo objašnjenje „zašto nema srpske štampe“.

– U uslovima kada se i u danima redovne distribucije izdanja novinskih kuća iz Srbije, dostavljaju kasno na kioske sa po nekoliko primeraka „koji planu za par sati“, mnogi čitaoci su ogorčeni zbog nebrige i samih izdavača u Beogradu. Time se, kako vele, potvrđuje ustaljena praksa da objektivno i ne postoji pravo intereosvanje i „briga“ za zadovoljenje potreba čitalaca u Makedoniji, kažu u „Sponi“.

Na sajtu „Novosti“, kako su primetili, objavljeno je izvinjenje čitaocima poslovnice u Banjaluci zbog izostanka broja u Republici Srpskoj, u jednom danu. „U Makedoniji novina nema deset dana i niko to javno ne spominje“, ističu u Centru.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    Namerno ne plaćaju da se prekine uvoz štampe iz Srbije. Ali stižu iz Zagreba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *