Makedonija strepi od džihada

Makedonija strepi od džihada

15 avgusta 2014

reg-skoplje_620x0Hapšenja jurišnika džihada na području Kosova, među kojima ima i državljana Makedonije, alarm su za vlasti u Skoplju – upozoravaju ovdašnji bezbednosni stručnjaci. Ukazuju na opasnosti delovanja radikalnih islamista, veterana povratnika na Balkan sa ratišta u Siriji, Egiptu, Iraku i Avganistanu.

Među uhapšenima na Kosmetu je i makedonski državljanin Besim Šabani (32) koji je dugo živeo u Uroševcu. Bezbednosni stručnjaci u Skoplju odranije su upozoravali na vezu „spojenih sudova“ u delovanju radikalnih islamista u Makedoniji i na Kosovu. Sada takva upozorenja potkrepljuju činjenicom da je najveći deo uhapšenih sa područja „nekoliko kilometara severno, tik do Makedonije“.

– Sledimo situaciju i ukoliko postoji bilo kakva potreba, spremni smo da reagujemo – kaže za „Novosti“ pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Makedonije Ivo Kotevski.

Alarmantna je činjenica da je i iz vrha same Islamske verske zajednice (IVZ) u Makedoniji priznato da u zemlji deluju radikalne islamske grupe. U tu činjenicu se uklapa bezbednosno saznanje da vehabistički imami kontrolišu „neke od IVZ osvojenih džamija“. Precizira se da se radikalna islamistička ideologija propoveda u skopskim džamijama – Isa-beg, Sultan Murat i Hatundžuk-džamiji… Za te džamije se navodi da „duže vreme nisu pod kontrolom IVZ“.

Ministar unutrašnjih poslova Makedonije Gordana Jankulovska je ocenila da lica koja odlaze da ratuju u Siriju, Irak, i druga krizna područja, realno „predstavljaju opasnost ne samo za Makedoniju, već i za sve zemlje u svetu“.

U proteklih nekoliko meseci, prema saznanjima „Novosti“, iz izvora albanskih NVO, samo na poprištima ratnih sukoba u Siriji, u redovima islamističkih pobunjenika, od nekoliko destina poginulih boraca iz zemalja Balkana, devotorica su Albanci sa makedonskim pasošima.

NEPOZNATO

Stručnjaci za bezbednost tvrde da vlasti u Skoplju, kao u i drugim državama regiona, ne raspolažu preciznim pokazateljima o broju svojih državljana koji se bore u Siriji, ili su se vratili sa ratišta u toj zemlji, Iraku, ili Avganistanu

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *